Experiment Arheologic: Cuptor experimental de ardere a ceramicii (VIDEO)

Experiment Arheologic: Cuptor experimental de ardere a ceramicii (VIDEO)

O echipă de arheologi și studenți, din care a făcut parte și un vasluian, au demarat un proiect impresionant în perioada 20 August – 7 Septembrie a anului în curs. Trei mari centre universitare (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Christian-Albrechts din Kiel și Universitatea ”Școala antrpologică superioară din Chișinău) s-au implicat în acest proiect alături de Muzeul Județean din Botoșani, iar rezultatele au fost pe măsura muncii depuse.

Proiectul a fost unul complex și s-a desfășurat pe o perioadă de două săptămâni în care membrii echipei au lucrat zilnic pentru construcția cuptorului. Toate dimensiunile, materialele folosite și elementele constructive au fost respectate conform datelor arheologice descoperite în anul 2018 în situl de la Stolniceni, Republica Moldova.

S-au folosit 1300 kg de lut, 100 de nuiele de grosimi și lungimi diferite, 10 kg de paie și peste 200 de litri de apă. Pentru prelucrarea și transportarea acestora au fost folosite tehnologii moderne. Testarea acestui cuptor de ardere a ceramicii a constat în prelucrarea a 70 de vase nearse de dimensiuni mici și medii.

Obiectivele acestui experiment arheologic: observarea modului de funcționare și a eficienței unui cuptor de ardere a ceramicii.

Membrii colectivului experimentului: Felix Adrian Tencariu, vasluianul Radu Brunchi, Stanislav Țerna, Cristina Maria Ciobanu, Andreea Vornicu-Țerna, Casandra Brașoveanu, Ana Drob, Denisa Adumitroaiei.

Experimentul a avut loc în curtea Bazei de Cercetări Arheologice „Mircea Petrescu-Dîmbovița” a Centrului Arheoinvest. Publicarea detaliată a experimentului va fi făcută după finalizarea concluziilor echipei de arheologi și studenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *