Sărbătoarea Sfintei Parascheva, un nou motiv de scandal în acest an (VIDEO)

Sărbătoarea Sfintei Parascheva, un nou motiv de scandal în acest an (VIDEO)

În ziua în care s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri noi de COVID, credincioșii care s-au adunat pentru a se închina la raclele Sfintei Parascheva au transformat în scurt timp această sărbătoare într-un motiv de scandal. Supărați pentru că li s-a interzis celor care nu aveau buletin de Iași să se apropie fizic de racla sfintei, adunarea care trebuia să fie una organizată și cu gândul la Dumnezeu a început să scandeze împotriva preoților și a măsurilor impuse de Guvernul României pentru evitarea infectării cu noul virus.

Nu mai puțin de 3.000 de persoane au strigat în cor ”Jos masca!” și ”Vrem la Cuvioasa!”, asta în timp ce s-a uitat complet de distanțarea socială și purtarea măștii. Chiar dacă enoriașii au fost anunțați încă de la începutul săptămânii că doar cei cu domiciliul în Iași vor putea intra la raclă, sute de persoane s-au deplasat din alte județe neglijând total aceste măsuri.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a îndemnat oamenii la calm: ”Să se gândească că avem o sărbătoare religioasă, într-un context pandemic. Tot ceea ce a însemnat acest an a însemnat un an diferit faţă de ceilalţi ani, atât ca sărbători pascale, ca Rusalii, concedii, început de an, ca şcoală, în general. Haideţi să gândim că trebuie să adaptăm acest pelerinaj la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj. Să ne gândim la cei care sunt în spitale, la cei care şi-au pierdut viaţa şi la corpul medical. Suntem acolo, şi noi avem credinţa în suflet, cu toţii o avem, toţi ne rugăm şi la intrarea în schimb şi la ieşirea din schimb şi pentru cei care îi îngrijim”.

În cele din urmă, jandarmeria s-a retras, la fel și preoții, iar adunarea a câștigat această pseudo-luptă și ”credincioșii” au făcut ce și-au dorit. Nu s-a mai ținut cont de faptul că Iașul este în topul orașelor cu cele mai multe cazuri de Covid-19, că suntem în pandemie sau că această sărbătoare ar trebui încununată de rugăciune, calm și empatie.

Ziua de 14 Octombrie a acestui an a fost marcată prin scandalul de la Iași, devenit viral în toată țara. Pentru că nicio acțiune nu este scutită de efecte, următoarele zile ne putem aștepta la o creștere masivă a cazurilor de Covid-19 în regiunea Moldovei.

 

Imagini de la Sărbătoarea Sfintei Parascheva (Iași, 2020)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *