Se împlinesc 167 de ani de când romii au fost eliberați din sclavie, după mai mult de cinci secole de robie în Principatele Române.
„Nici astăzi nu avem repere foarte clare cu privire la situația pe care o aveau romii în țările române. Există câteva documente istorice care ne vorbesc despre acea perioadă tumultoasă. În prezent, încă ne mai lovim de multe lucruri care fac ca diferențele dintre români și romi să fie sesizabile, să le vedem. După 30 de ani de democraţie, cred că este timpul ca romii din România, ca şi minoritate naţională, să aibă propriile instituţii culturale prin intermediul cărora să fie promovate modelele pozitive din cadrul minorității”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Din 2011, prin lege, 20 februarie este marcată în România că Ziua Dezrobirii Romilor, cu scopul de a aduce în lumină o pagină de istorie nu îndeajuns cunoscută și cercetată. Procesul dezrobirii, început în 1837 de Mihail Kogălniceanu, a fost definitivat la 20 februarie 1856 de domnitorul Barbu Știrbei, care a promulgat ultimul act prin care deveneau oameni liberi și robii aparținând boierilor.