Astăzi, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a mai făcut un pas important pentru demararea programului de reîmpadurire a suprafețelor afectate de incendii forestiere, de fenomene meteorologice nefavorabile și alte calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare, prin aprobarea de către Comisia Europeană a primei scheme de ajutor de stat prevăzute și aprobate prin PNRR.
MMAP a propus Comisiei două scheme de ajutor de stat. Cea aprobată astăzi are o valoare de 100 de milioane de euro, scopul fiind sprijinirea regenerării pădurilor deteriorate din România. MMAP mai are o schemă de ajutor de stat aflată pe traseul de avizare al CE, care vizează crearea de noi suprafețe împădurite, cu o alocare de 600 de milioane de euro.
Scopul schemei aprobate astăzi este acela de a sprijini proprietarii de păduri să facă progrese cu regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile, infestări cu dăunători şi evenimente dezastruoase.
Sprijinul va fi sub forma unor granturi directe pentru proprietarii de păduri privaţi şi publici, precum şi asociaţiile acestora. Schema se va desfăşura până la 30 iunie 2026.
Experții Ministerului Mediului au realizat deja ghidurile de finantare și vor fi lansate în curând în consultare publică pentru a porni campania de împăduriri.
Mneționăm că C.E a evaluat măsura în conformitate cu normele U.E privind ajutoarele de stat şi, în special, în conformitate cu Orientările din 2014 privind ajutorul de stat în sectoarele agricole şi forestiere şi în zonele rurale şi în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Comisia a constatat că schema aprobată astăzi este necesară şi adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. De asemenea, CE a concluzionat că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative nedorite asupra concurenţei şi comerţului în UE.