Executia bugetara confirmă că 2021 a fost cel mai bun an economic al României , cu cea mai rapidă revenire din criza globală: deficit sub cel planificat, venituri și investiții în creștere. Măsurile liberale și reformele trebuie să continue în 2022 pentru a domoli inflația și a nu pune în pericol creșterea economică.
Execuția bugetului general consolidat pe anul 2021 s-a încheiat cu un deficit de 80,0 mld lei (6,72% din PIB) în scădere cu aproape trei procente față de deficitul de 101,8 mld lei (9,61% din PIB) înregistrat în anul 2020.
Mai mult, deficitul de 6, 72 este mai mic cu aproape 3 miliarde de lei față de cel programat la ultima rectificare bugetară din 2021 (7,1%).
Investițiile – cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe – au fost în valoare de 59,27 mld lei, în creștere cu 11,5% comparativ cu anul precedent când au fost în valoare de 53,17 mld lei (un plus de 6,1 mld. de lei) .
Investițiile din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 41,57 mld lei, cu 18,4% mai mari comparativ cu anul 2020.
De asemenea, se consolidează o tendință pozitivă înregistrată odată cu venirea PNL la guvernare: creșterea mai accentuată a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentând 48,1% din totalul cheltuielilor pentru investiții pe anul 2021, cu 6,92 mld lei mai mari față de anul precedent.
Datorită măsurilor luate de guvernul Cîțu și continuate de PNL prin guvernul Ciucă veniturile bugetare au crescut în 2021 cu 1,4 % din PIB față de anul precedent. Creșteri semnificative s-au înregistrat la toate capitolele importante ( TVA, impozitele pe profit, salarii și venit, contribuțiile la asigurări).
O parte din aceste creșteri s-a regăsit în măsurile de protecție socială luate anul trecut: majorarea punctului de pensie și a nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari, precum și în majorările alocațiilor de stat pentru copii.
Datorită măsurilor liberale de investiții, echilibru bugetar și sprijin pentru sectorul privat, a fost posibil să mărim în 2021, din creșterea economică, cheltuielile cu protectia socială cu 6,3% fără a afecta deficitul bugetar care, dimpotrivă, s-a redus.
Rezultatele pozitive ale execuției bugetare pe anul trecut confirmă estimările analiștilor care se așteaptă la un PIB record în 2021, de aproape 240 de miliarde de euro (cu aproximativ 17 miliarde de euro în plus față de 2019 și 21 de miliarde de euro peste PIB-ul din 2020).
Acum este important să continuăm reformele și măsurile liberale și în 2022 pentru a consolida aceste realizări la nivel macroeconomic în beneficiul românilor și a face față tuturor provocărilor (inflație, criza mondială a prețurilor din energie).
Cel mai important obiectiv este, în 2022, să ne ținem de calendarul reformelor din PNRR. Așa avem garanția că fondurile alocate României ( 30 de miliarde de euro) produc rapid creștere economică sustenabilă („redresare”), corectăm dezechilibre macroeconomice, ne asigurăm că investițiile nu se pierd în „găuri negre” și banii sunt cheltuiți pe lucruri ce rămân, în infrastructura de care avem nevoie pentru creșterea competitivității economiei și a nivelului de trai al românilor.