Aflate în subordinea Consiliilor Locale, cantinele sociale sunt unități publice de asistență socială care acordă o formă de sprijin unor anumite categorii de persoane. Aceste unități se adresează tuturor persoanelor care se încadrează în anumite condiții: situații economico-sociale sau medicale dificile.
Beneficiarii serviciilor oferite de cantinele sociale sunt: copiii a căror familie realizează venituri sub nivelul venitului net lunar, beneficiarii ajutorului social, pensionarii izolați social, pensionarii care nu au venituri sau pensionarii care nu au susținători legali, invalizii și bolnavii cronici și orice altă persoană care nu realizează venituri.
Cantinele sociale funcționează după un program stabilit pe care beneficiarii sunt obligați să îl respecte. De asemenea, aceștia au și obligația de a respecta curățenia în locație, ordinea și liniștea precum și adoptarea unui comportament civilizat.
Cine finanțează serviciile sociale oferite de cantinele sociale?
Dacă ne gândim la varietatea categoriilor de persoane care sunt eligibile pentru acordarea acestor servicii sociale, probabil vom ajunge la rezultate impresionante din punct de vedere al investițiilor.
Fiecare persoană, indiferent de statutul său, are dreptul de a duce un trai, cel puțin decent. Totuși, cine susține aceste mari investiții pe o perioadă atât de lungă?
- Consiliile Locale
Pe lângă sprijinul material, Consiliul Local are obligația de a se asigura de buna funcționare a cantinelor sociale, de respectarea normelor și procedurilor în vigoare. Bugetele locale sunt, deci, principalul actor ce contribuie la finanțarea cantinelor sociale și sprijinirea acestora pentru desfășurarea activității în condiții normale.
- Gospodăriile-anexă
Pentru a crește calitatea alimentației puse la dispoziție persoanelor din categoriile defavorizate enunațe anterior, cantinele sociale, cu aprobarea Consiliilor Locale pot organiza gospodării-anexă. Profilul acestora poate fi agroalimentar sau zootehnic și va fi o sursă extraordinară pentru autofinanțare.
- Sponsorizări și donații
Indiferent de natura sau locul de unde au fost primite, sponsorizările și donațiile pot fi folosite doar în scopul dezvoltării. Îmbunătățirea permanentă a serviciilor și produselor puse la dispoziție este un obiectiv pe care orice cantină socială și-l propune.
- Contribuțiile beneficiarilor
Pentru persoanele care realizează venituri peste cel net lunar, s-a stabilit o contribuție de 30% din venitul pe persoană, fără a se depăși costul meselor servite. De asemenea, acestea vor avea ca și destinație îmbunătățirea serviciilor oferite în cadrul cantinei.
Cantina socială – locul unde fiecare persoană este egală
Ajunși în acest loc, trebuie să știți că fiecare persoană este egală, indiferent de situația economică, financiariă, socială sau familială pe care o are. Cantinele sociale reprezintă locul în care oamenii din categorii defavorizate vin pentru a primi o mână de ajutor și nu pentru a fi judecați.
Există o anumită reticență pentru cei care nu au avut contact până în prezent cu serviciile de asistență scoială, ceea ce este perfect normal. Însă, miturile vehiculate sau preconcepțiile create nu sunt întotdeauna și reale.
Cantina socială este un mediu plăcut, ce promovează respectarea drepturilor omului și demnitatea acestuia la fel ca oricare altă instituție de asistență socială. Este locul unde persoanele ce întâmpină dificultăți în realizarea veniturilor se pot bucura de sprijin în vederea unui trai demn și decent.