INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Informații esențiale despre deparazitarea internă la câini

Informații esențiale despre deparazitarea internă la câini

Câinii sunt gazda ideală pentru anumiți paraziți. Când sunt afară, câinii aleargă, adulmecă, ling și înghit o mulțime de lucruri care le ies în cale. Multe din aceste lucruri sunt gunoaie, murdărie sau fecalele altor câini, fiind foarte probabil să contacteze paraziți. Vom afla în acest articol mai multe informații despre deparazitarea internă câini.

Iar apoi se joacă cu tine și familia sau face alte activități sociale. Însă, deși drăgălaș, dacă are paraziți interni atunci se poate să îi ai și tu. Nu toți paraziții sunt transmisibili la om, însă sunt de ajuns câțiva pentru a lua acțiune.

Câinele tău are sau suspectezi că are paraziți? Citește articolul și află tot ce trebuie să știi despre paraziții interni și deparazitarea internă la câini.

De ce să îmi deparazitez câinele?

Paraziții aleg o gazdă, furând nutrienți, hrană și uneori sânge pentru a putea supraviețui. Cei mai comuni paraziți ai câinilor afectează sistemul digestiv, însă unii pot afecta plămânii sau inima. Odată ce a contactat un parazit care începe să se dezvolte, câinele va simți diverse simptome. Acestea sunt:

  • Anemie
  • Apatie
  • Oboseală
  • Vărsături și diaree
  • Scădere în greutate
  • Mâncărimi în zona anală
  • Gingii palide
  • Abdomen plat

Unii câini își pot pierde de asemenea luciul pielii și al blănii.

Atenție – unii paraziți se pot transmite de la câine la om. Dacă ai copii mici, vârstnici sau persoane cu sistem imunitar scăzut, paraziții pot deveni o problemă mare.

Viermii cu cârlig și protozoarele (giardia) sunt paraziți care se pot transmite la oameni. Giardia în oameni duce la diaree apoasă și urât mirositoare, gaze, greață, oboseală, balonare și pierdere în greutate. Viermii cu cârlig duc la diaree, dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, anemie și oboseală.

Viermii cu cârlig sunt ceva mai periculoși pentru animale, deoarece se hrănește cu sângele lor. Pe lângă cei menționați, câinii mai pot fi infestați cu viermi lați, viermi inelați, viermi cilindrici și viermi bici.

Când să mergi cu câinele la deparazitare?

Dacă ai un cățeluș, majoritatea veterinarilor recomandă o deparazitare internă în primele 2-3 săptămâni de viață. Deși tocmai au venit pe lume, aceștia pot avea paraziți de la mama lor chiar înainte de a se naște. Dacă nu, mama le mai poate transmite paraziți prin lapte.

Se recomandă mai multe deparazitări. Prima o să ucidă toți paraziții prezenți în câine. A doua deparazitare ucide paraziții care au eclozat după câteva săptămâni. Dacă sunt prezenți viermi cu cârlig, veterinarul îi poate da câinelui sânge, deoarece parazitul consumă deja sângele câinelui.

Dacă ai un câine mai mare, adolescent sau adult, e recomandat să îl duci la control odată la 3 luni. Și cel puțin odată pe an să îi fie făcut un examen coproparazitologic. Acest examen presupune analizarea fecalelor câinelui pentru a vedea dacă sunt paraziți sau ouă.

Mulți paraziți se pot vedea cu ochiul liber în fecalele câinelui (având chiar și 12 centimetri), însă nu toți. De aceea examenul coproparazitologic este indicat.

Și, bineînțeles, dacă suspectezi o infestare cu paraziți a câinelui tău, du-l la veterinar. Chiar dacă se adeverește că nu are paraziți, poți identifica cauza simptomelor și îl poți trata.

Cum se efectuează deparazitarea internă?

După ce medicul veterinar a constatat paraziți în câinele tău, acesta îi va prescrie medicație. Sunt doar pastile pe care le poți băga în mâncarea câinelui ca să nu observe. Pentru paraziții intestinali se dau de obicei medicamente mai generice. În schimb, dacă au filarioză (le este afectată inima) atunci medicație va fi corespunzătoare. 

Dar ține minte – odată ce tratamentul a început, este important să te ții de treabă. Dă-i medicamentele la orele stabilite și o să scape de paraziți.

Dacă vrei să afli mai multe despre deparazitarea internă la câini, consultă un medic veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *