Joe Biden a dat asigurări joi că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o „invazie”, după ce a provocat indignarea Kievului evocând miercuri posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina. „Dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump”, a avertizat președintele american.
Afirmând că a fost „foarte clar” cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele american a declarat: „Dacă un grup de unităţi ruse, indiferent care ar fi el, traversează frontiera Ucrainei, este o invazie”.
„Asta ar duce la un răspuns economic sever şi coordonat despre care am discutat în detaliu cu aliaţii noştri”, a adăugat el, adresându-se presei după o reuniune consacrată proiectelor de infrastructuri. „Nu trebuie să existe nicio îndoială: dacă Putin face această alegere, Rusia o va plăti foarte scump”, a subliniat preşedintele democrat, potrivit AFP, citat de Agerpres.
„Nu este singurul scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Rusia are o lungă experienţă de măsuri de agresiune care nu reprezintă o acţiune militară deschisă”, a precizat el, evocând posibile „acţiuni derulate de soldaţi ruşi care nu poartă uniforma rusă” sau „atacuri cibernetice”.
„Trebuie să fim pregătiţi să răspundem şi acestui lucru de o manieră unită şi determinată”, a mai spus el.
„Invazie” vs. „Incursiune”
Joe Biden a provocat o controversă miercuri evocând posibilitatea unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina.
„Vrem să le reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore şi ţări mici”, a replicat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.
Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a luat apărarea joi preşedintelui american, afirmând că acel comentariu privind „o incursiune minoră” nu reprezintă o undă verde pentru o potenţială invazie rusă a Ucrainei.
„Nu, deloc”, a răspuns Stoltenberg, la CNN, unei întrebări în acest sens, relatează Reuters. Stoltenberg a mai declarat la CNN că aliaţii îşi intensifică sprijinul pentru Ucraina, analizând posibile sancţiuni legate de Rusia şi „luând în considerare o creştere a desfăşurărilor de trupe NATO în partea de est a Alianţei.”
El a adăugat că Rusia a fost invitată la o serie de întâlniri pentru identificarea unei soluţii politice.
Rusia a prezentat SUA şi NATO o listă de cereri în domeniul securităţii în privinţa cărora nu s-au înregistrat progrese la convorbirile de săptămâna trecută.
Oficialii ruşi neagă că Rusia ar avea intenţia de a invada Ucraina, dar Kremlinul a comasat aproape 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.
sursa: Digi24.ro