Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri seară, 25 februarie, după summit-ul pe tema invaziei Rusiei în Ucraina, că Alianța va desfășura pentru prima dată elemente ale forţei sale de reacţie rapidă.
Liderul NATO a precizat că Alianța va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană.
Summitul a urmat reuniunii de joi a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, în cadrul căreia opt naţiuni estice au invocat Articolul 4 din tratatul fondator al Alianţei, care prevede consultări în cazul în care oricare dintre aliaţi consideră că integritatea lor teritorială este ameninţată.
”Nu trebuie să existe loc pentru neînţelegeri: vom proteja fiecare aliat şi fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat Stoltenberg, la Bruxelles.
”Trebuie să luăm acest lucru în serios şi exact asta facem. Iar acum, pentru prima dată, desfăşurăm forţele de răspuns ale NATO ca parte a unei apărări colective. Şi vorbim de mii de soldaţi, vorbim de capacităţi aeriene şi maritime. Toţi fac parte, de fapt, din forţele operative permanente”, a declarat Stoltenberg, adăugând că este vorba de trupe americane şi europene, în special din Franţa şi Germania.
”Trebuie să fim pregătiţi să facem mai mult. Chiar dacă asta înseamnă că trebuie să plătim un preţ. Pentru că suntem implicaţi pe termen lung”, a spus el, referindu-se la sancţiunile economice dure pe care aliaţii şi Uniunea Europeană le impun Rusiei pentru comportamentul său.
Stoltenberg a mai spus că Rusia încearcă să înlăture guvernul de la Kiev.
El a avertizat, de asemenea, că ”obiectivele Kremlinului nu se opresc în Ucraina”, reamintind că Moscova a cerut garanţii obligatorii că Alianţa nu se va extinde şi mai mult şi că îşi va retrage trupele şi armele la graniţele sale din 1997, când mai multe ţări foste sovietice au aderat.
La reuniunea de vineri au fost invitaţi preşedinţii instituţiilor UE, precum şi Finlanda şi Suedia, deoarece ”această criză ne afectează pe toţi”, a subliniat Stoltenberg.
Potrivit declaraţiei publicate la finalul summitului, şefii de stat ai ţărilor membre NATO au convenit să continue să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor.
Liderii NATO cer Rusiei să îşi oprească imediat ofensiva militară, să îşi retragă toate forţele din Ucraina, subliniind că acest atac brutal, planificat de mult timp, asupra Ucrainei, o ţară independentă, paşnică şi democratică, a fost efectuat fără nicio provocare şi fără nicio justificare.
Liderii ţărilor aliate îşi reafirmă solidaritatea cu preşedintele, parlamentul şi guvernul Ucrainei, aleşi în mod democratic, şi cu poporul ucrainean.
De asemenea, NATO îşi menţine angajamentul faţă de toate principiile fundamentale care stau la baza securităţii europene, inclusiv faţă de dreptul fiecărei ţări de a-şi alege propriile acorduri de securitate.
sursa: ziare.com