Constantin Codrescu. Actor, regizor, scenograf și profesor, s-a remarcat din tinerețe datorită talentului său și ne-a făcut să-l îndrăgim cu fiecare apariție, indiferent că era pe scenă, peliculă, radio sau în sala de curs.
Actor de mare profunzime, a avut o carieră prolifică în teatru şi film, creând roluri remarcabile pe scenele Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Nottara și a Teatrului Mic. În film a debutat cu rolul din „Nepoţii gornistului” (1953), iar „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Şapte cai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Bietul Ioanide”, seria „Pistruiatul” sau „Trenul vieţii” sunt doar câteva dintre cele care ne rămân moștenire și mărturii ale interpretării sale inconfundabile.
Iubit și apreciat de publicul românesc, a fost distins cu mai multe premii, în primăvară, ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, oferindu-i personal Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii: „Am mai spus, o repet cu cea mai mare sinceritate: cea mai frumoasă parte a poziției vremelnice pe care o ocup este reprezentată de întâlnirile minunate pe care mi le oferă. Astăzi, 30.03.2022, am avut imensa bucurie de a mă afla alături de unul din prea puținii rămași uriași actori ai României. Constantin Codrescu, la 90 de ani și un pic de viață, la peste 70 de ani de carieră, ne-a primit cu mare căldură, în nemeritat de modesta lui locuință. Motivul întâlnirii, unul de mare emoție, acela de a-i transmite Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler acordat de Președintele României la propunerea Ministerului Culturii…”
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
______________________
Constantin Codrescu a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1951 și și-a lăsat amprenta atât ca actor, dar și ca profesor în evoluția mai multor generații de studenţi de la IATC Bucureşti, Institutul de Teatru din Târgu Mureş, Universitatea Ecologică Bucureşti şi Universitatea „Spiru Haret”. Vocația de animator și-a arătat-o în teatrele în care a fost director, așa cum sunt Teatrul Municipal „Maria Filotti’” din Brăila şi Teatrul din Sfântu Gheorghe sau ca regizor-instructor al teatrelor de amatori. Ca regizor și scenograf a dat dovadă de o mare forţă sugestivă, sensibilitate şi imaginaţie creativă.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” și a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. Tot pentru întreaga activitate a primit premiul în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Galei Premiilor Gopo (25 martie 2013). Din 2007 este „Cetăţean de onoare” al municipiului Târgu Mureş.