INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Top 3 actiuni „interzise” atunci cand porti un aparat dentar!

aparat dentar

Dispozitivele utilizate pentru corectarea pozitiei dintilor au rezultate remarcabile, putand rezolva cazuri dintre cele mai complexe. Purtarea acestora impune, insa, respectarea unor reguli in ceea ce priveste alimentatia, igiena orala si controalele periodice.

Dupa montarea unui aparat dentar de catre specialistii de la www.dentalexcellence.ro, va trebui sa tii cont de toate recomandarile venite din partea medicului ortodont, pentru a nu deteriora dintii sau dispozitivul pe durata tratamentului. Iata 3 dintre actiunile interzise, pe care va trebui sa le elimini din obiceiurile tale zilnice!

  1. Consumul alimentelor tari

Uita de alimentele cu textura mai dura, care ar putea sa iti afecteze gingiile, dantura si aparatul montat! O presiune suplimentara pe bracketi ar putea avea efecte negative asupra intregului dispozitiv, complicand tratamentul. Evita consumul fructelor si legumelor intregi, precum merele sau porumbul. Este recomandat sa tai, sa feliezi sau sa rupi acest tip de alimente pentru a le putea consuma confortabil, fara a-ti deteriora aparatul. Legumele tari, precum morcovii, cartofii sau broccoli trebuie gatite in prealabil, prin fierbere la abur sau preparate sub forma de piureuri.

Painea crocanta, cu crusta si covrigii uscati, cu textura dura pot afecta elementele componente ale unui aparat dentar, cauzand desprinderea bracketilor. Adauga in meniu o paine mai moale, cu textura pufoasa, fara seminte in compozitie. Evita nucile, alunele, semintele, biscuitii tari si cuburile de gheata.

Daca obisnuiai sa consumi seminte de floarea soarelui sau de dovleac, va trebui sa renunti complet la acest obicei pana la finalizarea tratamentului ortodontic.

De asemenea, este interzis sa iti „rontai” unghiile sau sa introduci in cavitatea bucala, pe fond nervos sau de stres, obiecte cum ar fi: stilouri sau creioane, deoarece, inconstient, vei avea tendinta de a le musca.

  1. Consumul alimentelor lipicioase

Guma de mestecat este inamicul principal al integritatii unui aparat dentar. Avand o textura lipicioasa, aceasta se poate prinde de bracketii si ligaturile acestuia, cauzand un adevarat dezastru. Nu este deloc recomandata atunci cand porti un dispozitiv ortodontic, deoarece curatarea de pe suprafetele cu care a intrat in contact este un adevarat cosmar.

Produsele dulci si lipicioase, precum: caramelele, bomboanele si acadelele, pot trage, slabi sau rupe dispozitivul. De asemenea, aceasta categorie de produse contine, de obicei, o cantitate mare de zahar, determinand aparitia cariilor dentare, ceea ce nu este deloc de dorit, mai ales in perioada tratamentului ortodontic.

  1. Consumul alimentelor acidulate sau care pateaza dintii

Bauturile acidulate, inclusiv sucurile naturale de fructe pot pata bracketii unui aparat dentar si pot favoriza dezvoltarea cariilor dentare. Evita alimentele care pateaza dintii, diferite fructe si legume cu culori intense, sfecla rosie, afinele sau visinile, bauturile, precum: vinul rosu, cafeaua, ceaiul pe baza de coloranti, unele bauturi carbogazoase, sosurile de soia si condimentele cu pigment de colorare.

Daca fumatul este o activitate uzuala pentru tine, va trebui sa eviti acest obicei cat mai mult posibil, deoarece nicotina poate afecta aspectul anumitor aparate dentare si poate avea un efect negativ asupra sanatatii si igienei orale.

In afara registrului alimentar, caruia va trebui sa ii acorzi o atentie sporita odata cu montarea unui aparat dentar, va mai fi necesara respectarea a doua reguli de importanta majora: evitarea periajului viguros pentru a nu rani gingiile si prezentarea periodica la cabinetul stomatologic pentru monitorizarea cazului si ajustarea aparatului. Asadar, regulile sunt foarte clare si trebuie respectate intocmai pentru a te bucura de un rezultat exceptional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *