An de an, la 29 iulie, romanii sarbatoresc Ziua Imnului National *Desteapta-te romane!”.
Versurile apartin lui Andrei Muresan care a redactat si publicat in timpul revolutiei de la 1848 poemul „Un rasunet*, ,pus pe note cateva zile mai tarziu pe o melodie culeasa de de Anton Pann.
„Desteapta-te romane!” a fost intonat oficial in premiera pe 29 iulie 1848 in Parcul Zavoi (fosta Gradina Publica) din Ramnicu Valcea in cadrul unor evenimente organizate prin initiativa domnitorului Stirbei Voda.
Poemul va deveni imn cu numele dat de primul vers-„Desteapta-te romane!”. Prin mesajul profund patriotic, energic si mobilizator adevcat momentului revolutionar cu puternica tenta nationala si in contextului istoric al sec. al XIX-lea secolul nationalitatilor, aceasta bijuterie romaneasca dobindeste instantaneu gloria binecunoscuta.
A fost si este un cantec foarte indragit de romani, insuflandu-le tarie si curaj in momentele istoriei noastre care au fost adevarate ode astrale -Razboiul de Independenta, Razboiul de intregire a neamului, la Marea Unire si al doilea razboi mondial, mai ales in zilele imediat urmatoare actului de la 23 august 1944, cand imnul a fost cantat in mod spontan si difuzat la posturile de radio.
Pe 22 decembrie 1989 imnul a fost cantat din nou dupa decenii de interdictie unind si inflacarind masele de oameni descatusate de revolutie.
Recunoasterea sa ca imn national s-a oficializat prin Decretul-lege nr.40 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 15 din 25 ianuarie 1990.
Ulterior prevederea a fost consacrata si in Constitutia Romaniei din 1990.
Imnul este unul din cele patru simboluri nationale,,alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.Sa le pastram in sufletul si mintea noastra ca reazem si indemn pentru pastrarea libertatii si demnitatii nationale.
„Desteapta-te romane!” nu este decat un indemn de a veghea la respectarea acestor valori, la pastrarea identitatii noastre prin meandrele istoriei.