INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

548 de ani de la bătălia de la Podul Înalt

548 de ani de la bătălia de la Podul Înalt

„Ștefan cel Mare a adus statul moldovean la expansiunea sa maximă”

La împlinirea a 548 de ani de la bătălia de la Podul Înalt, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să evoce personalitatea voievodului Ștefan cel Mare, considerând momentul de la 10 ianuarie 1475 drept unul simbolic pentru spațiul ștefanian.

Acesta a mai precizat că în domnia lui Ștefan cel Mare, Moldova a căpătat expansiunea maximă, ajungând să fie pus pe același plan cu toate statele europene.

„Momentul acesta a devenit unul simbolic pentru spațiul acesta ștefanian, pentru că Ștefan cel Mare a fost omul epocii sale, un om al renașterii, un om al reformelor, care a adus statul moldovean la expansiunea sa maximă. S-a remarcat prin faptul că a adus un stat mic în universalitatea epocii sale și a pus acest stat pe același plan cu statele europene. S-a remarcat prin faptul că la un moment dat a fost un stâlp al creștinătății, un stâlp în fața expansiunii otomane, care nu viza doar spațiul acesta micuț, ci întreaga Europă. Astfel, a intrat în atenția întregii Europe. Papa de la Roma l-a numit atlet al creștinătății și această denumire i-a marcat întreaga domnie. Cred că momentele acestea simbolice au menirea lor. O dată să omagiem personalitatea marelui voievod și în al doilea rând să-i comemorăm pe toți aceia care și-au vărsat sângele pe pământul pe care trăim noi astăzi. Aceste momente mai au menirea de a ne aduce aminte că trebuie să continuăm opera marelui Ștefan de apărare a identității naționale și de aducerea ei pe culmi tot mai înalte”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

La rândul său, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, a precizat că Vasluiul are obligația morală de a cinsti în permanență memoria marelui voievod Ștefan.

„Vasluiul trebuie să-i păstreze memoria neîntinată și de fiecare dată să ne mândrim cu acest lucru că Ștefan cel Mare și-a lăsat urmele peste această comunitate. Curtea Domnească, biserica sunt câteva exemple în acest sens”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Bătălia de la Podul Înalt a fost evocată în acest an în centrul municipiului Vaslui, printr-un ceremonial religios, o evocare a evenimentului istoric prezentată de prof. univ. Cătălin Turliuc, depuneri de coroane la statuia lui Ștefan cel Mare și o paradă militară.

10 ianuarie 1475 – 548 de ani de la strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare la Podul Înalt-Vaslui!

Ştefan cel Mare va fi evocat în centrul civic al municipiului Vaslui, începând cu ora 10, cu prilejul împlinirii a 548 de ani de la bătălia câştigată de marele domnitor la Podul Înalt.

Manifestarea cuprinde un ceremonial militar și religios, o evocare a evenimentului istoric, depuneri de coroane la statuia lui Ștefan cel Mare și o paradă militară.

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, susține că Ștefan cel Mare a fost o personalitate copleșitoare, care a definit epoca prin faptele sale de vitejie.

„A fost o personalitate copleșitoare, care a marcat istoria acestui pământ, făcând epocă. Mi se pare firesc să amintim de epoca lui Ștefan cel Mare, ca una distinctă, care să cuprindă și portretul omului, care a fost marele domnitor, și care a dat întregii epoci strălucirea sa. Vorbim despre una dintre cele mai mari personalități, care a fost sanctificată, pentru că reprezintă un moment simbolic deosebit de afirmare a locuitorilor acestui pământ, afirmare care i-a adus recunoaștere din partea puterilor europene de la acea vreme”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *