INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

A fost sfințit paraclisul de vară al Mănăstirii Mălinești

A fost sfințit paraclisul de vară al Mănăstirii Mălinești

Peste 2.000 de credincioși au participat astăzi la sfințirea paraclisului de vară al Mănăstirii Mălinești, comuna Gârceni.

PS Ignatie, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de sfințire, urmată de sfânta liturghie.

Mănăstirea Mălineşti, una dintre cele mai vechi aşezări monahale din judeţul Vaslui, a fost ctitorită în 1762 şi reconstruită în 1826 pe locul unde se află astăzi biserica din lemn.

După secularizarea averilor mănăstireşti din 1864, a fost biserică de mir. Cu timpul, biserica parohială a ajuns în stare de ruină. Între anii 1925 şi 1928 a fost renovată cu ajutorul financiar al familiei mareşalului Prezan. După renovare, devine schit de călugăriţe. După 1959, ca urmare a Decretului 410, schitul a fost desfiinţat, fiind reînfiinţat în 1990 cu obşte de călugări.

„Mănăstirea Mălinești este singura aşezare monahală din Episcopia Huşilor închinată Acoperământului Maicii Domnului, sărbătoare marcată astăzi, 1 octombrie. Aici există o biserică din lemn, monument istoric, care datează de la 1826. Sfântul lăcaș a fost refăcut cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții, lucrările fiind recepționate în acest an. Este o adevărată bijuterie de patrimoniu, reprezentativă pentru ortodoxie”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *