Ediția din acest an a Zilelor „Alexandru Ioan Cuza” a debutat, pe 19 martie 2025, cu un eveniment de o puternică încărcătură istorică și emoțională: inaugurarea Casei Cuza, restaurată și reabilitată în totalitate, care intră oficial în rândul caselor memoriale dedicate celor care au scris istoria României moderne.
Imobilul din cartierul Podeni, care a aparținut familiei domnitorului, a fost redat comunității într-un cadru festiv, marcând astfel un moment istoric pentru municipiul Bârlad.
Eveniment festiv cu invitați de marcă și ceremonial militar
La inaugurare au fost prezenți zeci de localnici, reprezentanți ai instituțiilor locale, personalități culturale, dar și invitați speciali, printre care prefectul Eduard Popica, deputatul Adrian Solomon, dr. David Bongard – Prim Consilier la Reprezentanța OIF din București și primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroș.
Evenimentul a inclus o slujbă de sfințire, urmată de un ceremonial militar reluat după 20 de ani în curtea Casei Cuza, asemenea pelerinajelor care aveau loc altădată în memoria domnitorului.
O misiune de restaurare a memoriei culturale
Primarul Dumitru Boroș a subliniat că readucerea la viață a Casei Cuza reprezintă parte a unei misiuni mai ample: conservarea și valorificarea memoriei culturale a Bârladului.
„Bârladului i-a fost scris să fie locul unde a pășit în viață omul care a înfăptuit Unirea Moldovei cu Țara Românească. Avem o stradă care-i poartă numele, un liceu, o statuie, busturi, dar orașul natal al domnitorului îi este dator și cu un muzeu, o casă memorială”, a spus acesta.
De la ruină la muzeu: renașterea Casei Cuza
Lucrările de consolidare, restaurare și reabilitare a clădirii au început în octombrie 2023, din nevoia stringentă de a salva un imobil istoric, aflat într-o stare avansată de degradare. Construită din lut și paie, cu o structură de lemn, Casa Cuza ajunsese să prezinte pardoseli de pământ sau parchet putred, afectate de inundații, incendii și lipsa de întreținere.
Proiectul, cu o valoare de peste 2,3 milioane lei, a fost finanțat din fonduri de la bugetul de stat și bugetul local al municipiului Bârlad. Direcționarea fondurilor de la bugetul de stat a fost posibilă datorită implicării fostului senator Mihail Iulian Bîca și a deputatului Tudor Polak.
Casa Cuza, pregătită pentru destinul său muzeal
Clădirea a fost recompartimentată și refuncționalizată în acord cu viitoarea sa destinație de muzeu dedicat memoriei Domnitorului Unirii. Noul spațiu include patru săli expoziționale, două holuri, un atelier, un spațiu tehnic și un grup sanitar, într-o suprafață totală de 114,7 mp.
Lucrările au vizat consolidarea fundației, introducerea unui sistem hidroizolant, refacerea pereților, a planșeului, șarpantei și acoperișului. De asemenea, a fost construit un cerdac cu structură din lemn și soclu de beton armat, au fost montate cadre din stejar pentru uși și ferestre, iar în colțurile structurii au fost inserate elemente de consolidare.
Clădirea a fost dotată cu tehnologii moderne, inclusiv sistem voce-date, control acces, supraveghere video, alarmă anti-efracție și sistem de avertizare în caz de incendiu.
Un punct de reper cultural pentru Bârlad
Casa Cuza, situată pe strada care poartă numele domnitorului, devine astfel un veritabil punct de reper cultural și istoric pentru Bârlad. „Va fi, de la intrare și până la ieșirea din curte, despre domnitorul care s-a născut în orașul care a fost reședința Țării de Jos a Moldovei. Va fi despre reformele sale, despre epoca sa și despre oamenii care l-au înconjurat și care au rămas în istoria țării”, a concluzionat primarul Dumitru Boroș.