INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Cel mai nou sistem antiaerian primit de ucraineni de la Marea Britanie a rupt în două un elicopter rus în regiunea Lugansk

Un clip video postat zilele trecute pe reţelele sociale, în care un elicopter de atac al Federaţiei Ruse este doborât deasupra Ucrainei, după ce este rupt în două de o rachetă, reprezintă dovada folosirii în premieră a celui mai modern sistem antiaerian intrat în dotarea armatei ucrainene. Sistemul, numit Starstreak, este un lansator portabil de rachete antiaeriene de ultimă generaţie din dotarea Marii Britanii. Guvernul britanic a oferit deja armatei ucrainene aceste arme performante, informează publicaţia Insider.

În înregistrarea video publicată pe Twitter, făcută în regiunea Lugansk, un elicopter rus de atac Mi-28N este lovit de o rachetă. Impactul este atât de violent încât coada elicopterului este secţionată, iar aparatul se rupe, practic, în două şi se prăbuşeşte aproape instantaneu.

Surse militare britanice au declarat, sub protecţia anonimatului, că, în acest caz, elicopterul a fost doborât de o rachetă britanică antiaeriană de tip Starstreak.

Starstreak este cel mai modern sistem antiaerian portabil din dotarea armatei britanice şi este considerat a fi un sistem superior celui american, Stinger (trimis şi acesta de către SUA Ucrainei, sub formă de ajutor militar).

Starstreak a fost trimis în luna martie forţelor ucrainene, în cadrul unui ajutor militar al Marii Britanii care a provocat deja îngrijorarea Rusiei.

Acest nou sistem antiaerian fixează ţinta cu ajutorul laserului şi lansează simultan trei rachete, de forma unor săgeţi de darts. Acestea lovesc ţinta cu o viteza Mach 4 (aproape 5.000 km/h).

Spre deosebire de sistemele clasice antiaeriene portabile, rachetele Starstreak folosesc ghidarea laser şi nu senzori infraroşii, care pot fi „păcăliţi” de contramăsurile lansate de avioane ori elicoptere (acele rachete luminoase, numite „flares”, în engleză).

Noile rachete antiaeriene portabile intrate în dotarea forţelor ucrainene pot angaja ţinte aeriene până la o distanţă de 7 kilometri. Din cauză că Starstreak este un sistem complex, militarii trebuie să exerseze cel puţin 1.000 de lansări într-un simulator, înainte de o lansare reală.

sursa: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *