INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Iohannis: Echipe de medici şi asistenţi din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Nu vom uita acest gest

Maia Sandu - Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi la Cotroceni, că România nu va uita faptul că echipe de medici şi asistenţi au venit din Republica Moldova pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din ţara noastră.

„Sunt deosebit de bucuros să primesc astăzi vizita dumneavoastră oficială, aici, la Bucureşti. Am avut în acest an un dialog bilateral extrem de intens, pe toate palierele. Am efectuat o vizită la Chişinău pe 27 august şi am avut atunci discuţii deosebit de fructuoase, în continuarea cooperării strânse cu doamna Preşedinte înainte şi după preluarea mandatului. Cum am spus şi cu acea ocazie, cu un nou Guvern şi un nou Parlament la Chişinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică şi rezultate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanţă. Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întâlniri aplicate, în care au discutat priorităţile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens şi în momentul de faţă. Toate acestea arată că fructificăm oportunităţile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale şi a parcursului integrării europene a Republicii Moldova. În plus, am dovedit că putem conlucra eficient, acordându-ne sprijin reciproc în situaţii dificile. Adresez mulţumiri doamnei Preşedinte, autorităţilor şi medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19”, a afirmat Klaus Iohannis, în declaraţia comună susţinută împreună cu Maia Sandu, marţi la Palatul Cotroceni. 

El a amitit despre medicii şi asistentele din Republica Moldova care au fost în linia întâi alături de cei din România în lupta împotriva COVID.

„Aşa cum ştiţi, echipe de medici şi asistenţi din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul şi dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieţi. Nu vom uita acest gest. În discuţiile de astăzi cu doamna Preşedinte Sandu am subliniat, din nou, că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârşitor, durabil şi transpartinic la Bucureşti. Suntem cu toţii dedicaţi consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi avansării proceselor de reformă. România şi Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură şi istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetăţenilor săi. De asemenea, România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetăţenilor şi am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum şi în relaţie cu alţi parteneri importanţi, precum Statele Unite ale Americii. Avem o agendă deosebit de bogată pentru perioada următoare. Am discutat azi cu doamna Preşedinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce priveşte interconectarea energetică şi consolidarea securităţii energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistenţă nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicaţiilor şi a cooperării în domeniul educaţiei”, a completat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a preciizat că a discutat cu Maia Sandu despre agenda europeană a Republicii Moldova în contextul Summitului Parteneriatului Estic din luna decembrie.

„De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid faţă de partenerii estici cei mai ambiţioşi şi avansaţi în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova. Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat şi problematica de securitate regională. Suntem preocupaţi de climatul de securitate de la Marea Neagră. În ceea ce priveşte dosarul transnistrean, am reiterat poziţia noastră cunoscută: România susţine o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său pro-european. Aşadar, avem în faţa noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunităţi. România a demonstrat că rămâne permanent aproape de Republica Moldova şi sunt convins că împreună, prin eforturile noastre conjugate, vom avansa agenda europeană şi reformele”, a conchis preşedintele Klaus Iohannis. 

sursa: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *