INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, întrevedere cu omologul sud-coreean pentru consolidarea parteneriatului strategic

Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu

Seul, 24 aprilie 2024 – În marja vizitei oficiale a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Coreea, Ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, s-a întâlnit joi cu Ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Cho Tae-yul. Întrevederea a avut loc în contextul unei dinamici excelente a dialogului politic bilateral între cele două țări, ce a fost consolidat continuu în ultimii doi ani.

Dialogul dintre cei doi miniștri a subliniat importanța strategică a vizitei Președintelui Klaus Iohannis pentru întărirea și diversificarea relațiilor dintre România și Coreea de Sud, parteneriat strategic ce datează din anul 2008. În cadrul discuțiilor, s-au identificat noi oportunități de colaborare în domenii strategice, punându-se accent pe consolidarea legăturilor economice și culturale.

Subiectele abordate au inclus și principalele provocări globale și regionale, cu un accent particular pe războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, evoluțiile din Peninsula Coreeană, precum și situația din Orientul Mijlociu. Luminița Odobescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina și Republica Moldova, subliniind contribuția țării noastre în contextul tensiunilor regionale.

Discuțiile dintre cei doi demnitari au relevat o convergență a vederilor asupra situației de securitate din cele două regiuni, recunoscându-se necesitatea unei cooperări internaționale intensificate în vederea protejării stabilității și prosperității. De asemenea, s-a discutat despre intensificarea coordonării bilaterale pe teme de interes comun pe agenda multilaterală și cooperarea în cadrul candidaturilor internaționale.

În final, a fost convenită menținerea unui ritm susținut al dialogului politic, ce va include schimburi de vizite și consultări regulare între ministerele afacerilor externe ale celor două țări, pentru aprofundarea și extinderea domeniilor de colaborare bilaterală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *