marți, martie 18, 2025
AcasăEvenimentePersonalitatea primei doamne din istoria României, Elena Rosetti, evocată la Solești

Personalitatea primei doamne din istoria României, Elena Rosetti, evocată la Solești

Data:

Articole naționale

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, desfășurate la complexul mortuar din Solești, au adus un omagiu primei doamne din istoria României, Elena Rosetti-Cuza. Evenimentul, marcat de emoție și respect, a fost organizat în contextul comemorării momentului istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859. Președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian-Ionuț Trifan, și vicepreședintele instituției, Costel Zară, s-au numărat printre oficialii prezenți la ceremonie.

Elena Rosetti-Cuza, o figură marcantă a acelor vremuri, rămâne un simbol al devotamentului față de țară și al sprijinului acordat reformelor care au modelat statul român modern. În cadrul manifestărilor, Ciprian-Ionuț Trifan a subliniat importanța implicării acesteia în procesul de unificare și modernizare a României:
„Această unire a fost rezultatul voinței poporului, dar și al clasei politice vizionare. În tot acest demers istoric, Elena Cuza a fost alături de domnitor, jucând un rol esențial în consolidarea Unirii și în sprijinirea inițiativelor reformatoare.

Elena Cuza a fost o personalitate rafinată și implicată activ în viața politică și socială a vremii. În acest loc istoric, ne înclinăm cu respect în fața memoriei celor care au fost parte din această mare realizare națională și să ne aducem aminte că adevărata unitate a unui popor se clădește nu doar prin fapte mari, dar și prin gesturi de curaj și dăruire.”

Momente de emoție și recunoștință la Solești

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire oficiată de preotul paroh Lucian Veleșcu, care a evidențiat importanța istorică a Unirii Principatelor:
„Se spune într-un mod nepotrivit că ar fi Mica Unire, însă am putea spune că a fost cea mai importantă unire.

Datorită momentului de la 24 ianuarie 1859 s-a format statul român modern. Ce a urmat, războiul de independență, unirea de la 1 decembrie 1918, a fost efectul înfăptuirii unirii de la 1859.”

Elevii Școlii Gimnaziale „Elena Rosetti” din Solești, alături de Ansamblul „Soleștenii”, au oferit momente artistice care au rememorat semnificația Unirii și personalitatea Elenei Cuza. Programul artistic a fost completat de depuneri de coroane de flori la mormântul acesteia, gest simbolic de respect și recunoștință pentru rolul său în istoria României.

Hora Unirii – un moment simbolic al unității naționale

Manifestările s-au încheiat cu tradiționala Horă a Unirii, dansată de participanți în semn de solidaritate și unitate. Atmosfera festivă a amintit de curajul și dăruirea celor care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române, punând bazele unui stat modern și unit.

Elena Rosetti-Cuza rămâne o sursă de inspirație, simbolizând contribuția femeilor în istoria națională, prin rafinament, curaj și implicare. Evenimentul de la Solești a reconfirmat importanța comemorării acestor figuri marcante și a momentelor istorice care ne-au definit ca națiune.

spot_img
spot_img

Ultimele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.