INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Seminar despre promovarea patrimoniului cultural comun Vaslui-Hîncești

Seminar despre promovarea patrimoniului cultural comun Vaslui-Hîncești

Consiliul Raional Hîncești și Consiliul Județean Vaslui au organizat seminarul ”Valorificarea și promovarea patrimoniului cultural comun, o soluție viabilă pentru dezvoltarea durabilă a zonei transfrontaliere Vaslui-Hincești”, ce a avut loc în perioada 17-19 mai, la Hîncești, R. Moldova.

Evenimentul a făcut parte din seria de activități programate în cadrul proiectului ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare”.

În cadrul seminarului, Eugen Cernechi, cercetător științific la Institutul de Istorie din Moldova, a vorbit despre potențialul cultural al Vasluiului și Hînceștiului, cu prezentarea unor obiective culturale și de patrimoniu, iar conf. univ. dr. Teodor Candu, de la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală Chișinău, a evidențiat personalitatea lui Ștefan cel Mare în tradiția populară.

Despre ”Arta pe timpul lui Ștefan cel Mare-punte de legătură între trecut, prezent și viitor” a punctat prof. univ. dr. Simion Roșca, de la Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Chișinău.

În cadrul manifestării au mai avut loc vizite la Muzeul de Istorie și Etnografie, Casa Iamandi, Biblioteca raională ”Antonie Plămădeală” și Conacul Manuc Bey.

Proiectul ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare prevede, printre altele, reabilitarea a două obiective majore, de patrimoniu cultural și istoric din zona transfrontalieră Vaslui – Hâncești, dedicate epocii domnitorului Ștefan cel Mare (ansamblul monumental de la Podul Înalt, județul Vaslui – monument de patrimoniu și Muzeul Ciuciuleni din raionul Hâncești – Republica Moldova – obiectiv inclus în hubul turistic al raionului) și, pe de altă parte, crearea de festivaluri și evenimente care să promoveze obiceiurile și tradițiile locale din cele două regiuni.

În prezent se fac intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasată statuia ecvestră a domnitorului Ștefan Cel Mare, care va fi consolidată și restaurată, prin refacerea celor două terase, curățarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie, dar și la cele două basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrări necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental și valorificarea sa în scop turistic.

De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se află ansamblul monumental, care este în domeniul public al Comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic ”Ctitorii ștefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *