INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Tehnologii pentru radiosensibilizarea glioblastomului, cea mai frecventă tumoră cerebrală primară

Tehnologii pentru radiosensibilizarea glioblastomului, cea mai frecventă tumoră cerebrală primară

Cercetătorii de la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, IFIN-HH, s-au întâlnit zilele trecute în cadrul proiectului DORADIOS, cu colegii norvegieni de la Departamentul de Biologia Radiației (Cancer Research Institute, Norvegia) și cu cei francezi de la Laboratorul ARIA, UMR6252 CIMAP, CEA, Caen, Franța, pentru a discuta stadiul de dezvoltare al unor noi tehnologii pentru radiosensibilizarea glioblastomului.

Glioblastomul reprezintă cea mai frecventă tumoră primară cerebrală care se dezvoltă din țesutul cerebral la adulți. Este clasificată de World Health Organization (WHO) ca grad IV, din păcate cel mai agresiv tip de tumoră. Glioblastoamele cresc rapid și infiltrează țesutul cerebral învecinat. Ele pot apărea la orice vârstă, însă sunt cel mai frecvent întâlnite la pacienţi cu vârste între 45 și 70 de ani. Cauzele apariţiei acestei afecţiuni nu sunt cunoscute şi nici factorii de risc, însă există o mulțime de studii în curs pentru identificarea acestora.

Echipa mixtă de cercetători și-a propus să identifice compusi chimici care să înhibe efficient repararea ruperilor in lantul de ADN generate de radiatie și să exploreze mecanismele moleculare ale acestei combinații (compusi chimici/radiatie) în celulele iradiate cu radiații cu transfer linear de energie (TLE) scăzut, versus TLE înalt, respectiv raze X, protoni si ioni de carbon. Cele două echipe și-au prezentat rezultatele obținute până în prezent în cadrul proiectului DORADIOS și au stabilit pașii ce urmează a fi parcurși.

Discutiile au fost urmate de o vizită în laboratoarele care gazduiesc echipamente de generare a radiațiilor ionizante utile în aceste studii (Tandetron 3MV, cyclotron TR19 si ELI-NP). Întâlnirea a inclus și o prezentare științifică susținută de câtre Dr.Randi Syljuåsen, directorul echipei norvegiene, în fața seminarului general al IFIN-HH la care au participat cercetători din diverse grupuri de cercetare ale institutului.

Cercetătorii lucrează împreună în cadrul acestui proiect, având același scop, acela de a obține noi cunoștințe despre răspunsurile celulare la radiații, pentru a le folosi, în cele din urmă, la îmbunătățirea terapiei cancerului. Grupul se concentrează pe punctele de control pentru deteriorarea ADN-ului și procesul de reparare a acestuia ca răspuns la radiațiile ionizante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *