INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

VIDEO Protest violent AUR. Protestatarii au rupt poarta și au invadat curtea Parlamentului, unde au vandalizat mașina ambasadei SUA / Jandarmii, fără reacție în fața violențelor

n protest violent, convocat de liderii AUR, a avut loc marți la Parlament împotriva aprobării legii care impune Certificatul digital Covid pentru accesul la job. Câteva mii de protestatari s-au strâns încă de dimineață, iar la orele prânzului au forțat intrarea în curtea Parlamentului, dărâmând o poartă de acces. Sub privirile jandarmilor, care nu au intervenit, protestatarii au invadat curtea Parlamentului și au vandalizat mai multe mașini, printre care și un automobil al Ambasadei SUA. Ei au amenințat să intre și în sediul Senatului, dar în cele din urmă au plecat în marș spre Guvern. În primă fază, liderul protestului a fost George Simion (copreședintele AUR), iar pe parcursul marșului inițiativa a fost preluată de Diana Șoșoacă. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a justificat lipsa intervenției jandarmilor prin faptul că nu a vrut să tensioneze situația.

  • Cele mai importante momente ale zilei:

UPDATE 15.55: Protestul de la guvern se apropie de final, au mai rămas doar câteva zeci de manifestanți în Piața Victoriei, alături de Șoșoacă

UPDATE 15.30: Șoșoacă strigă Roexit în fața Guvernului, alături de mai mulți protestatari

UPDATE 15.25: Circa 2.000 de protestatari au ajuns la Piața Victoriei, în fața guvernului, potrivit estimării jandarmilor

UPDATE Ora 15.23: Liderul de facto al marșului către Guvern este acum Diana Șoșoacă. Aceasta a preluat microfonul de la portavoce chiar de la George Simion în fața Parlamentului și le-a ordonat protestatarilor să pornească spre Guvern. Când Șoșoacă i-a luat practic microfonul, George Simion a plecat spre Parlament, iar Șoșoacă l-a chemat înapoi de mai multe ori, potrivit reporterului G4Media.

UPDATE Ora 15.14: Protestatarii au ajuns în Piața Victoriei. La protest s-a alăturat și senatoarea Diana Șoșoacă. Aceasta strigă la portavoce și strigă în fața unei surcusale a unei bănci: „Afară cu multinaționalele din țară”.

UPDATE 14.56: Șeful Jandarmeriei București despre haosul de la Parlament: A fost un protest pașnic, dar un grup violent a rupt încuietoarea porții / Nu am fost depășiți nici un moment

UPDATE 14.45: Protestatarii au trecut de Piața Universității și au pornit spre guvern pe Bd. Magheru

UPDATE 14.14: Coloana protestatarilor AUR se îndreaptă spre Guvern. A plecat de la Parlament și acum se află la Piața Unirii. Câteva mii de persoane participă la marș, potrivit estimărilor reporterului G4Media

UPDATE 14.10: USR cere demisia ministrului de Interne Lucian Bode pentru modul în care forțele de ordine au fost surprinse astăzi de protestul organizat de AUR la Parlament. USR susține că protestatarii au reușit să sară gardurile și să vandalizeze mașini, fără ca jandarmii să intervină ca să îi oprească, iar doi ambasadori au rămas astăzi blocați în Parlament din cauza protestului.

UPDATE 14.06: Miniștrii nu mai vin marți în Parlament la audierile pe buget, așa cum era programul inițial, și vor fi audiați prin sistemul video, potrivit informațiilor G4media

UPDATE 13.40: Premierul Nicolae Ciucă a discutat marţi cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând legea şi descurajând orice tip de violenţă, având ca prioritate protejarea românilor, a informat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, în contextul protestelor care au loc la Palatul Parlamentului.

„Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie, dar acesta trebuie să fie paşnic şi să se încadreze în limitele legii. Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând legea şi descurajând orice tip de violenţă, având ca prioritate protejarea românilor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, citat de Agerpres.

UPDATE 13.20: După mai bine de două ore de protest, co-fondatorul AUR, George Simion, a început să cânte colinde în fața cordonului de jandarmi, în timp ce se deplasa dintr-un loc într-altul.

UPDATE 13.10: Jandarmeria București a anunțat, marți, la câteva ore după începerea protestului AUR împotriva certificatului verde și mult după ce protestatarii au pătruns în curtea Parlamentului, că a suplimentat dispozitivul de ordine publică din zona Paramentului. Cu toate că au fost vandalizate mașini ale ambasadorilor SUA și Japoniei dar și mașina unui parlamentar, jandarmeria precizează din nou că ”până acum nu a fost folosită forța și nici mijloacele de intervenție din dotare”.

UPDATE 13.00: Co-fondatorul AUR, George Simion, a declarat, marți după-amiază, că, în momentul în care ușile Parlamentului erau blocate, a fost întrebat de colegii săi deputați și senatori pe unde pot ieși.

Liderul AUR susține că le-a spus ca mai întâi să meargă la tribuna Parlamentului și să dea garanții că nu vor vota introducerea certificatului sanitar iar apoi le ”va spune pe unde să iasă”.

UPDATE 12.45: Mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate de către protestatari, în curtea Senatului, potrivit surselor G4Media.ro.

Senatorul PSD Titus Corlățean a declarat, la Antena 3, că ambasadorul Japoniei s-a aflat în imposibilitatea de a ieși din Parlament, din cauza protestatarilor care au pătruns în curte și au încercat să forțeze intrarea în clădire.

UPDATE 12.40Amintim că AUR a anunțat protestul de marți împotriva introducerii certificatului Covid la locul de muncă. Proiectul de lege nu este pe ordinea de zi a Parlamentului, ci se află încă în discuția coaliției de guvernare.

Un proiect inițiat de fostul Guvern, condus de Florin Cîțu, a fost respins de Senat, iar Camera Deputaților nu l-a mai luat în discuție, în așteptarea proiectului noii coaliții de guvernare.

UPDATE 12.30: Jandarmeria anunță, într-un comunicat, după ce protestatarii AUR au pătruns în curtea Parlamentului, că până în prezent nu a fost utilizată forța și nu s-a recurs la mijloacele din dotare. Janddarmeria face apel către patricipanții la protest să coopereze și să se îndrepte către ieșirea din Parlament.

UPDATE 12.27: Ambasadorul Japoniei în România se afla în Parlament la momentul în care protestatarii au pătruns în curte și au încercat să forțeze intrarea în clădire.

Ușile au fost blocate de forțele de ordine.

UPDATE 12.20: Co-președintele AUR Claudiu Târziu susține că escaladarea protestului este „o diversiune a autorităților ca să acuze AUR că ia cu asalt Parlamentul”.

UPDATE 12.15: Mașina unui senator PSD a fost vandalizată de protestatarii care au pătruns în parcarea de la Senat. Protestatarii au aruncat cu vopsea pe mașină, au declarat pentru G4Media.ro surse de la fața locului. George Simion susține însă că persoanele din mașină ar fi arătat semne obscene către protestatari pentru a-i incita.

UPDATE 12.10: Protestatarii AUR au reușit să intre în curtea Paralmentului din cauză că s-a rupt una din porțile de intrare, au declarat pentru G4Media.ro surse din jandarmerie.

UPDATE 12.03: Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a întărit dispozitivul de protecție de la Parlament, iar ușa masivă de la intrarea în sediul Senatului a fost blocată, transmit Antena 3 și Digi24.

UPDATE 11.57: Jandarmii au blocat acum intrările în curte, iar mai mulți protestatari care se află în afara Parlamentului încearcă să escaladeze gardurile.

Mai mulți protestari sunt urcați pe garduri.

UPDATE 11.49: Protestatarii împiedică mașinile parlamentarilor să intre în parcarea Parlamentului. Un autoturism în care se afla un parlamentar a fost scuipată de cei care au pătruns în curtea Parlamentului.

Forțele de ordine au format un cordon pe scările de la intrarea în clădire, însă nu intervin pentru restabilirea ordinii. Majoritatea intrărilor sunt blocate de protestatari și mulți parlamentari nu pot să ajungă în clădire.

Și traficul rutier a fost blocat fără ca forțele de ordine să intervină.

UPDATE 11.40: Câteva sute de protestatari au intrat în curtea Palatului Parlamentului și s-au îndreptat spre intrările în clădire. Un cordon de jandarmi a fost format în fața intrărilor în Parlament.

Accesul publicului nu este permis în curtea Parlamentului, fiind porți cu pază.

UPDATE 9.44: Copreşedintele AUR George Simion spune că toate intrările de la Camera Deputaţilor sunt blocate de protestatari.

Pe faţada intrării de la Camera Deputaţilor a fost pus un banner mare cu mesajul ”Libertate fără certificate”.

”Să vedem cum vor vota aceşti deputaţi, trebuie să vină de la ora 10.00 aici”, a afirmat Simion, citat de News.ro.

UPDATE 9.30: La protest participă peste o mie de persoane, care au blocat traficul rutier în zonă.

La fața locului se află și jandarmi și polițiști.

Participanții la protest, cei mai mulți veniți cu autocare din mai multe județe, se află pe mai multe laturi ale Parlamentului, în încercarea de a încercui clădirea.

Știrea inițială: Membrii și simpatizanții AUR participă, marți dimineața, la un protest la Parlament, organizat împotriva adoptării certificatului Covid.

Participanții scandează „Libertate”, „Venim peste voi”.

La protest este prezsent liderul AUR, George Simion.

sursa: G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *