INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Adevăratul pericol al valului Omicron. Medic: „Este o mare temere în cazul României”

Valul cinci al pandemiei riscă să afecteze puternic inclusiv personalul medical

Varianta Omicron pare să fie mai blândă, însă este mult mai contagioasă. Virusul se răspândește atât de repede și îmbolnăvește atât de mulți oameni, încât o temere legată de actualul val al pandemiei ține mai degrabă de faptul că va afecta sectoare ample ale economiei. Firme din domenii esențiale riscă să fie paralizate din cauza personalului care va lipsi, pentru că, bolnavi fiind, angajații trebuie să rămână acasă.

Inclusiv spitalele riscă să funcționeze la capacitate redusă, pentru că se infectează personalul medical. Este o situație cu care deja se confruntă America, unde în unele state a fost chemată în ajutorul spitalelor Garda Națională.

„Aceasta este o mare temere în cazul României, care are oricum un deficit de personal în sectorul sanitar, în toate secțiile, pe toate nivelele, nu doar la medici, ci și la asistente și infirmiere”, recunoaște managerul Institutului „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler.

„Este un deficit de personal cronic, pe care l-am resimțit extrem de intens în celelalte valuri, chiar dacă numărul de îmbolnăviri nu a fost foarte mare față de ce ne așteptăm să se întâmple în acest moment. Îmi este foarte teamă că numărul mare de îmbolnăviri va duce la o imposibilitate a noastră de a fi acolo unde pacientul are nevoie de noi, adică în spital. Este un risc extrem de mare la care suntem expuși cu toții, pentru că știm că marea majoritate a cazurilor de infectare în rândul cadrelor medicale provin tot din comunitate”, a declarat Beatrice Mahler, la Digi24.

Ce înseamnă „infrastructură critică”

Companiile riscă să îşi întrerupă activitatea, ca urmare a infectării unui mare număr de angajaţi, dacă nu sunt respectate regulile sanitare, avertiza în urmă cu câteva zile și șeful DSU, Raed Arafat.

„Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar, este impactul ei pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe ţări. Închide activităţi economice, prin îmbolnăvirea în masă a personalului şi trimiterea lor la izolare la domiciliu. Dacă colegii într-un birou nu poartă mască şi unul este infectat şi stau opt ore împreună, fără mască, la sfârşitul zilei sunt toţi infectaţi şi s-ar putea ca peste două zile să fie toţi trimişi la izolare şi biroul respectiv s-a închis. Acelaşi lucru într-un restaurant, acelaşi lucru într-un magazin”, a explicat Raed Arafat.

Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus măsuri suplimentare pentru angajații din cadrul autorităților sau companiilor care dețin infrastructuri critice. Recomandările includ testare săptămânală, lucru în ture și folosirea de măști FFP2 în zonele aglomerate.

Infrastructura critică reprezintă orice entitate economică funcţională, care oferă produse, bunuri şi servicii de utilitate publică, vitale pentru întreaga societate, şi a cărei distrugere, degradare ori aducere în stare de nefuncţionare produce un impact major în plan economico-social, la nivel micro și macro regional, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

„Una din infrastructurile critice este centrala nucleară, de exemplu. Nu îşi permite centrala nucleară să piardă oamenii în izolare şi să rămână fără ingineri şi fără personal, dacă se infectează mai mulţi deodată şi dacă trebuie să meargă în izolare”, a arătat exemplificat Raed Arafat.

sursa: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *