INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Bojdeuca lui Ion Creangă de la Iaşi va fi restaurată din ianuarie 2022. Muzeul va putea fi vizitat gratuit ultima dată pe 4 ianuarie

Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) va putea fi vizitat gratuit pe 4 ianuarie 2022, ultima dată înainte de începerea lucrărilor de restaurare care vor dura 2 ani, informează instituţia.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Casa cu trei odăi, acoperită cu stuh, şi în ogradă cu fântână l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. „Poveştile” şi „Amintirile din copilărie” au fost scrise în locuinţa botezată de scriitor bojdeucă. În vara şi toamna anului 1876, a locuit aici şi Mihai Eminescu. 

În peste un secol de existenţă, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări şi renovări.

Prima acţiune a debutat în anul 1915 şi s-a încheiat în 1918, când a fost inaugurată ca muzeu. În anul 1936 a avut loc o nouă restaurare şi s-a construit o clădire în curtea Bojdeucii, necesară îngrijitorului care locuia în muzeu. În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, Bojdeuca a avut mult de suferit, iar în 1942 s-a aprobat material gratuit de la Mănăstirea Neamţ pentru refacerea acesteia.

În 1966 a avut loc o reprofilare a Bojdeucii care urmărea evocarea modului de viaţă şi atmosfera în care crea scriitorul prin etalarea obiectelor originale, precum şi o serie de reconstituiri de completare a interiorului şi de întregire a ambianţei. În primăvara anului 1968, înainte de aniversarea semicentenarului Bojdeucii, s-a desfăşurat o nouă reparare şi reorganizare.

În urma cutremurului din 4 martie 1977, casa a rămas în picioare, dar a suferit multe stricăciuni, astfel că Bojdeuca a ieşit din circuit pentru câţiva ani. În 1984 au avut loc alte lucrări majore de renovare şi consolidare, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului. În acest context a apărut ideea construirii unui complex cultural-muzeal care s-a inaugurat la 11 iunie 1989. Noua clădire, ridicată în locul căsuţei îngrijitorului, adăposteşte biblioteca, fondul documentar şi o sală pentru expoziţii temporare. În faţa noii clădiri a fost construit un amfiteatru în aer liber, destinat spectacolelor pentru copii.

În prezent, Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, cu peste 50.000 de vizitatori pe an.

Lucrările care vor fi demarate la începutul anului 2022 vor include activităţi de restaurare şi securizare a Bojdeucii, de reabilitare şi modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului şi circulaţiilor pietonale din incintă, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, iar perioada de implementare este de 24 luni.

sursa: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *