Vicepreședintele SUA Kamala Harris a ajuns vineri, 11 martie, în România pentru a discuta cu președintele Iohannis riscurile de securitate generate de invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.
Înaltul oficial american a susținut o declarație de presă alături de președintele Klaus Iohannis și a răspuns cu privire la șansele ca România să fie țina unei agresiuni din partea Rusiei.
Kamala Harris a reiterat că un atac împotriva unui stat membru NATO reprezintă un atac împotriva tuturor celorlalte state membre ale alianţei.
„Aşa cum ştie poporul român, aşa cum ştim cu toţii, este o situaţie dinamică şi, cu trecerea timpului, tot timpul evaluăm situaţia care există. În ceea ce priveşte ce s-ar putea întâmpla… în ceea ce priveşte comportamentul lui Putin, nu pot să speculez, însă, noi suntem foarte fermi şi este clar, ca membri ai NATO, un atac împotriva unei ţări este un atac împotriva tuturor”, a precizat ea.
De cealaltă parte, Klaus Iohannis a afirmat că nu există informații care să indice că țara noastră ar putea fi țina vreunei agresiuni.
„Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Pe de altă parte, este foarte clar că această acţiune a Rusiei, acest război declanşat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună”, a precizat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.
„În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia”, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.
sursa: ziare.com