Detinerea unei afaceri de amploare implica o multime de oportunitati pentru orice persoana care vrea sa aiba succes. In acelasi timp, a gestiona activitatea unei firme importante implica si responsabilitati semnificative.
Acestea vizeaza pastrarea unei relatii corecte cu autoritatile, asigurarea celor mai bune conditii de activitate angajatilor firmei, precum si gestionarea eficienta a resurselor naturale. In Romania, activitatea firmelor mari implica si desfasurarea unui audit energetic industrial, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Utilitatile auditului energetic industrial
Concret, legea 121 din 2013 obliga companiile care consuma anual o cantitate mai mare de 1000 de tone echivalent petrol sa desfasoare, la fiecare patru ani, o astfel de analiza. Un audit energetic industrial reprezinta o obligatie, insa ofera si beneficii importante. Iata care sunt cele 5 avantaje majore pe care le prezinta aceasta analiza.
- Se identifica ineficientele energetice
Auditul energetic favorizeaza identificarea proceselor care consuma cantitati mari de energie, dar si a vulnerabilitatilor sediului de business din acest punct de vedere. Auditul presupune analiza atenta a tuturor datelor de consum energetic, pentru a fi identificate pierderile si deficientele, iar ulterior ajustate toate aceste probleme. In urma auditului, poate rezulta nevoia de inlocuire a unor echipamente termice, de iluminat, dar si a altor surse de consum energetic.
- Oportunitati de economisire
Auditul energetic permite identificarea unor oportunitati excelente de economisire a energiei. Sunt evaluate in detaliu sistemele si procesele implicate in activitatea firmei, iar inlocuirea lor sau optimizarea fluxurilor de lucru poate determina consumul mai mic de energie. Acesta este un beneficiu atat pentru mediul natural, ale carui resurse sunt mai bine gestionate, cat si pentru firma care poate sa isi maximizeze profitul.
- Respectarea legii
In Romania, auditul energetic industrial este obligatoriu, in cazul foarte multor companii, o data la fiecare 4 ani. Auditul poate fi desfasurat doar de catre persoane fizice sau juridice autorizate de catre ANRE. Iti recomandam sa colaborezi cu Elsaco, un auditor experimentat, care te va ajuta sa te asiguri ca totul este desfasurat in conformitate cu legea!
- Imbunatatirea performantelor
Ajustarea echipamentelor de lucru, a echipamentelor termice si a instalatiilor electrice poate sa duca la o imbunatatire a tehnicilor de lucru. Acest aspect este important atat pentru bunastarea angajatilor unei firme, cat si pentru sporirea calitatii productiei. Mijloacele de lucru moderne sunt, in general, concepute poentru a garanta o functionare mai economa. In acelasi timp, progresul tehnologic presupune si o sporire a performantelor echipamentelor, care vor putea genera rezultate mai bune.
- Planificarea bugetului si a investitiilor
In baza auditului energetic vei putea obtine o imagine foarte clara asupra nevoilor si a oportunitatilor de investitii in eficienta energetica a activitatii firmei tale. In baza recomandarilor facute de catre auditor, poti dezvolta un plan de actiune si poti aloca bugete pentru implementarea masurilor identificate. In timp, poti obtine beneficii financiare masive datorita gestionarii mai eficiente a resurselor.
In concluzie, auditul energetic industrial este o unealta prin care companiile pot identifica oportunitati de maximizare a profitului, iar mediul inconjurator isi vede resursele gestionate intr-o maniera mai eficienta. Colaboreaza cu profesionisti autorizati si solicita si tu auditul energetic industrial pentru compania pe care o gestionezi!