INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Ceremonial militar-religios la statuia lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani

Stefan cel Mare - 10 Ianuarie

Astăzi, la Ansamblul Monumental al lui Ștefan cel Mare, din localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, Consiliul Județean Vaslui a organizat manifestarea ”Biruit-au Ștefan Vodă la Vaslui. 10 ianuarie 1475”, marcându-se, astfel, împlinirea a 546 de ani de la strălucită victorie a lui Ștefan cel Mare, ce i-a adus faimă în toată Europa.

Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei religioase de către un sobor de preoți, condus de părintele protopop de Vaslui, Adrian Chirvasă, care a vorbit despre sfințenia lui:

”Ștefan cel Mare a fost cel care s-a dovedit a fi un atlet al credinței așa cum a fost numit. În viața Sfântului Ștefan, ca în viața fiecărui om, găsim și bune, dar găsim și rele. Ca în viața oricărui sfânt de fapt. De ce? Pentru că Sfântul Ștefan nu este un înger venit din cer pe pământ, ci e un om care a urcat de pe pământ la ceruri. Biserica îl are ca sfânt, iar poporul român l-a declarat cea mai iubită personalitate a tuturor timpurilor”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a precizat că Ştefan cel Mare a pus biruinţele în luptele purtate nu pe seama iscusinţei sale, ci a voii şi puterii lui Dumnezeu.

”Ștefan cel Mare, o personalitate covârșitoare a acestor locuri, a dus statul moldovenesc la cea mai mare putere și întindere a sa. Nu era numai un ostaș, era un apărător al bisericii și ctitor de biserici. Era un om de cultură, pentru că avea sfetnici buni, oameni cultivați, care îndeplineau misiuni în afara țării. Era un strateg desăvârșit, pentru că numai cu o asemenea vedere și abordare putea să se impună în fața marii puteri de la acea vreme, imperiul otoman. Ștefan a fost un exemplu pentru toți. Poate Ștefan trebuie să ne amintească și de cel mai important moment din istoria sa, lupta de la Podul Înalt. Având puține resurse bănești și materiale, el a ridicat oastea din rândurile poporului său, capabilă să înfrunte cu succes cea mai importantă forță imperială de atunci, imperiul otoman. E bine să ne amintim și de modestia cu care i-a condus timp de mulți ani pe moldoveni. Cronicarul ne spune că după victoria de la Podul Înalt, unde au căzut foarte mulți oșteni, Ștefan cel Mare a postit timp de 40 de zile și a dat poruncă strașnică, pentru ca nimeni să nu spună că victoria aceasta a fost numai a lui, ci se datorează lui Dumnezeu. In fiecare an organizăm această manifestare și sper să ne reamintească tuturor de personalitatea marelui voievod, care să fie de mare folos pentru viitorime”

a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliul Județean Vaslui.

Invitat la manifestare, prof.univ. Cătălin Turliuc a evocat personalitatea lui Ștefan, dar și momentul bătăliei de la 10 ianuarie 1475.

”Cei 47 de ani, trei luni și două săptămâni, în care Ștefan a păstorit Moldova, au fost ani deopotrivă de război, marele voievod purtând nu mai puțin de 36 de războaie. Au fost ani de zidire, pentru că dincolo de cele 32 de lăcașuri de cult pe care le-a ctitorit, a ridicat o cetate nouă la Roman, a dat Moldovei strălucirea, pe care secolul al XV-lea nu a dat-o multor conducători ai acelor vremuri. Ștefan a mizat întotdeauna pe credință și putere, un binom care trebuie să fie pildă pentru noi și astăzi.”

a spus Cătălin Turliuc.

Evenimentul a mai cuprins un moment artistic, prezentat de actorii de la Teatrul ”Victor Ion Popa” din Bârlad și s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori.

Ceremonialul militar a fost asigurat de către Brigada 15 Mecanizată ”Podul Înalt” Iași.

General de brigadă Daniel Pop, comandantul unității, însoțit de fostul comandant al Corpului 10 Armată ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, general (r) Mircea Chelaru, a depus o coroană la Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare.

”Priviția statuia. Este o bornă de aducere aminte permanentă că niciodată pe aici nu s-a putut trece, decât dacă erai prieten. Ștefan cel Mare nu este mare doar pentru că i s-a spus acest lucru, ci pentru că a girat măreție. Măreția și gloria nu se urlă, se rabdă, se suferă. Este simbolul devenirii noastre și prin el noi ne regăsim într-o minunată devenire în civilizația unei Europe, care ne datorează încă mult”

a spus Mircea Chelaru.

Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, Centrului Județean de Creație și Promovare a Culturii Tradiționale Vaslui și al Centrului Militar Județean Vaslui.

sursa – Biroul de presă, Consiliul Județean Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *