INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Ciprian Trifan și Dan Marian, lăsați șomeri de Curtea de Apel Iasi

Ciprian Trifan și Dan Marian, lăsați șomeri de Curtea de Apel Iasi

Doar doi ani au apucat cei doi vicepreședinți ai CJ Vaslui să-și exercite funcția pentru care au fost aleși. Curtea de Apel Iași a hotărât anularea deciziei prin care Dan Marian și Ciprian Trifan au fost numiți vicepreședinți. Decizia instanței este definitivă.

Amintim că Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a introdus pe odinea de zi propunerea privind alegerea celor doi vicepreședinți cu scurt timp înainte de începerea ședinței extraordinare din data de 27.10.2020. Această ședință era organizată, în mod normal, pentru organizarea comisiilor de specialitate, doar că Dumitru Buzatu a introdus pe neașteptate și acest punct care privea alegerea vicepreședinților.

Liberalii au contestat în instanță alegerea celor doi vicepreședinți

Președintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, și grupul de consilieri județeni au luat hotărârea să conteste la Curtea de Apel Iași decizia Tribunalului Vaslui pentru numirea celor doi vicepreședinți. Radu Bobârnat este avocatul care a reprezentat PNL Vaslui în instanță, acesta fiind și președintele filialei PNL Huși.

Conform articolului 7 din Legea nr. 554/2004, hotărârea care privea alegerea vicepreședinților a fost introdusă pe ordinea de zi complet ilegal.

Ce au prezentat liberalii în instanță?

  • Şedinţa extraordinară din data de 27.10.2020 a fost convocată legal cu trei zile înainte, comunicându-li-se reclamanţilor că există un singur punct pe ordinea de zi, respectiv organizarea comisiilor de specialitate ale consiliului judeţean. 
  • La debutul şedinţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui le-a adus la cunoştinţă reclamanţilor că doreşte suplimentarea ordinii de zi a şedinţei cu încă un proiect – alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Vaslui. 
  • Consilierii P.N.L., împreună cu cei ai U.S.R. au ridicat obiecţii de legalitate a suplimentării ordinii de zi cu acest proiect de hotărâre. Întrucât obiecţiile reclamanţilor nu au fost primite, aceştia au părăsit sala, nemaiparticipând la acea şedinţă. 
  • Şedinţa a continuat în prezenţa consilierilor judeţeni ai P.S.D., care au aprobat atât proiectul de hotărâre privind organizarea comisiilor, cât şi pe cel privind alegerea vicepreşedinţilor. Deşi iniţial reclamanţii au formulat plângere prealabilă împotriva ambelor hotărâri, aceştia au precizat că susţin în continuare doar anularea hotărârii privind alegerea vicepreşedinţilor. 

Grupul de consilieri judeţeni PNL a atacat în contencios hotărârea privind alegerea vicepreşedinţilor Dan Marian și Ciprian Trifan

”În cuprinsul raportului de aprobare nu exista niciun argument care să justifice urgenţa supunerii la vot a acestui proiect. De altfel, nu existau motive obiective pentru ca proiectul privind alegerea vicepreşedinţilor să fie votat în regim de urgenţă, existau doar motive politicianiste. Nu au fost respectate dispoziţiile art. 136 alin. (8) lit. c) din O.U.G. nr. 57/2019 privind înscrisurile care trebuie să însoţească proiectul de hotărâre, respectiv avizul comisiei de specialitate”, au invocat liberalii în acţiunea din instanţă.

Tribunalul Vaslui a confirmat decizia președintelui CJ Vaslui, Curtea de Apel a anulat această decizie

”Suplimentarea ordinii de zi, permisă de legiuitor chiar în timpul şedinţei exclude posibilitatea ca proiectul să fi fost înscris anterior în proiectul ordinii de zi, motiv pentru care va respinge acest motiv de nulitate. Cât priveşte critica referitoare la nemotivarea urgenţei care să permită suplimentarea ordinii de zi conf. art. 135 alin 8 din OUG 57/2019, tribunalul reţine că procesul-verbal al sedinţei relevă faptul că această suplimentare a fost motivată prin necesitatea bunei desfăşurări a activităţii consiliului judeţean şi pentru rezolvarea unor probleme fără de care, fără o asemenea completare a ordinii de zi, nu ar posibilă”, au argumentat magistraţii.

Curtea de Apel a întors decizia Tribunalului Vaslui, după ce grupul de consilieri județeni PNL au contestat această decizie. Radu Bobârnat, avocatul grupului PNL care au contestat decizia numirii celor doi vicepreședinți a demonstrat în instanță faptul că forul deliberativ judeţean este responsabil cu desemnarea celor doi vicepreședinți ai CJ Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *