INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Criza se resimte și în piața imobiliară! Prețul apartamentelor, în declin cu 10-15%

Criza se resimte și în piața imobiliară! Prețul apartmentelor în declin cu 10-15%

După o perioadă de continuă creștere a prețurilor la apartamentele noi construite, mai ales în pandemie, asistăm de 3-4 luni la o scădere semnificativă a cererilor către acest segment de piață, ceea ce se traduse printr-o scădere a ofertei de preț venită de la dezvoltatorul imobiliar.

În Iași, unii dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari au redus în ultima perioadă prețul de achiziție al apartamentelor noi construite indifierent dacă achiziția se face prin rate direct la dezvoltator, cash sau credit imobiliar. Astfel, un apartament ce în vară ajungea la prețul 1.500 euro/mp, în prezent poate fi achiziționat cu 1.300-1350 euro/mp. Mai mult decât atât, dezvoltatorii oferă și un sistem de rate direct, fără dobândă și cu 0% avans, tot din dorința de a epuiza cât mai repede stocul de apartmente pentru a-și putea achita furnizorii de materiale de construcții.

Directorul unei agenții imobiliare ne-a declarat în exclusivitate:

”Începând încă din luna Martie-Aprilie am asistat la o scădere constantă a cererilor pentru apartamentele noi. Dezvoltatorii imobiliari au încercat în acest timp să îndulcească oferta cu locuri de parcare la preț simbolic, mobilă de bucătărie cadou, iar acum, promoții de genul Black Friday sau oferte de Crăciun. Aceștia au coborât semnificativ prețurile, chiar și cu 10-12.000 euro în cazul unui apartament cu 2 camere.

Un asemenea fenomen este înregistrat și în alte orașe din țară: București, Constanța, Timișoara, etc. Deci putem spune cu siguranță că fenomenul este unul general. Suntem la un debut de criză imobiliară ce probabil va atinge vârful în lunile Martie-Aprilie a anului viitor când vor fi scadente multe facturi către furnizorii de materiale de construcții ce au pompat anul acesta în mod accelerat în planurile imobiliare ale dezvoltatorilor. Ca o prognoză, estimez că în primăvară prețul unui apartament nou va varia între 1.100 și 1.250 euro/mp în funcție de locație și finisaje.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *