INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Cum a fost capturat aliatul lui Putin în Ucraina. Șeful SBU: Agenții au condus o operațiune specială fulgerătoare și periculoasă

Operațiunea de capturare a lui Viktor Medvedciuk

Operațiunea de capturare a lui Viktor Medvedciuk, un important aliat de-ai lui Vladimir Putin în Ucraina și posibil înlocuitor al lui Volodimir Zelenski, în cazul cuceririi Kievului, a fost „fulgerătoare și periculoasă” și s-a desfășurat pe mai multe niveluri, potrivit directorului serviciului de informații al Ucrainei, Ivan Bakanov. Medvedciuk fugise din arestul la domiciliu în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina și este acuzat de „înaltă trădare” pentru afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia.

„Poți să fii politician pro-rus și să lucrezi ani la rând pentru statul agresor. Poți să fugi de justiție. Poți chiar să porți uniformă militară ucraineană, ca să te camuflezi… Dar te ajută asta să scapi de pedeapsă? Nicidecum! Cătușele te așteaptă”, au scris ofițerii de informații ucraineni pe pagina de Twitter a serviciului SBU, avertizând că aceeași soartă o vor avea și ceilalți „trădători ai Ucrainei”.

„Trădători pro-ruși și agenți ai serviciilor secrete ruse, amintiți-vă – crimele voastre nu au termen de prescripție. Și nici ascunzători, vă găsim oriunde!”, se mai arată în mesaj.

Directorul SBU, Ivan Bakanov, a precizat că Viktor Medvedciuk a fost capturat în urma unei operațiuni „fulgerătoare și periculoase”, care s-a desfășurat pe mai multe niveluri.

„Le mulțumesc tuturor ofițerilor SBU și în special investigatorilor și ofițerilor de contrainformații, care, urmând instrucțiunile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-au dovedit profesionalismul și au condus o operațiune specială fulgerătoare și periculoasă, pe mai multe niveluri, pentru a-l reține pe deputatul Medvedciuk”, a detaliat șeful SBU.

„Niciun trădător nu va scăpa de pedeapsă și va răspunde conform legilor Ucrainei”, a mai adăugat Ivan Bakanov.

Ти можеш бути проросійським політиком і роками працювати на державу-агресора. Ти можеш ховатися від правосуддя останнім часом. Можеш навіть одягнути українську військову форму для маскування… Але чи допоможе тобі це втекти від покарання? Аж ніяк! Кайдани чекають на тебе.

1/4 pic.twitter.com/MmCNLVXiAJ— СБ України (@ServiceSsu) April 12, 2022

Capturarea lui Viktor Medvedciuk a fost anunțată marți seară de președintele Volodimir Zelenski și de serviciul de informații SBU, ca o mare victorie. 

Viktor Medvedciuk, al cărui partid politic pro-Rusia este al doilea ca mărime în parlamentul de la Kiev, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care obișnuia să își petreacă vacanțele la Marea Neagră. Liderul de la Kremlin este, de altfel, naşul fiicei sale. Tocmai de aceea, de la începutul crizei din Ucraina, numele lui a fost vehiculat ca fiind un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelenski preferat de Moscova.

„Relația noastră s-a dezvoltat de-a lungul a 20 de ani”, mărturisea Medvedciuk într-un interviu acordat anul trecut revistei Time. „Nu vreau să spun că exploatez această relație, dar se poate spune că a făcut parte din arsenalul meu politic”, declara el despre legăturile cu Vladimir Putin.

Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei, Viktor Medvedciuk fusese plasat în arest la domiciliu din luna mai a anului trecut, într-un dosar pe care-l consideră motivat politic.

Politicianul ucrainean de opoziţie Viktor Medvedciuk a fugit din arestul de la domiciliu la doar câteva zile după începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko.

sursa: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *