INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Extrădarea și asistența judiciară în materie penală între România și Malaysia – un obiectiv îndeplinit prin negocierile derulate de Ministerul Justiției

Extrădarea și asistența judiciară în materie penală între România și Malaysia - un obiectiv îndeplinit prin negocierile derulate de Ministerul Justiției

În şedinţa de guvern de luni, 23 mai 2022, au fost aprobate două proiecte de legi importante inițiate de Ministerul Justiției:

1. Proiect de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind extrădarea, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021;

2. Proiect de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Guvernul Malaysiei privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021.

Având în vedere importanța dezvoltării cooperării cu acest stat, Ministerul Justiției a continuat și finalizat negocierile, Tratatul fiind semnat la Kuala Lumpur, la 6 decembrie 2021. Partea malaysiană a acceptat, în general, propunerile părții române de modificare, textul rezultat din negocieri fiind unul adaptat realităților legislative actuale din cele două state.

De la momentul intrării în vigoare a tratatului, acesta va asigura posibilitatea extrădării reciproce a oricărei persoane aflate pe teritoriul uneia dintre părți şi care este inculpată sau judecată pentru o infracțiune sau este urmărită în vederea executării unei pedepse privative de liberate aplicate de autoritățile judiciare ale părților, în condițiile și termenele prevăzute de legea statului solicitat.

Cu referire la Tratatul de asistenţă judiciară în materie penală, semnat la Kuala Lumpur la 6 decembrie 2021, precizăm că, în contextul creșterii semnificative a fenomenului infracțional transnațional, România este interesată să își extindă cadrul juridic privind cooperarea judiciară în materie penală cu un număr cât mai mare de state ale lumii.

În temeiul art. 22 şi 24 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele, aceste acte normative vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, însoţite de textele în limba română ale celor două Tratate. Pentru partea Malaysiană, acestea vor intra în vigoare tot după publicarea în Jurnalul Oficial al acestui stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *