INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Focar de pestă porcină la Bârlad

pesta porcina Vaslui

Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză în data de 24.10.2020, confirmarea unui focar de pestă porcină africană (PPA) la un porc domestic aflat într-o gospodărie de pe raza municipiului Bârlad.” anunță într-un comunicat de presă Instituția Prefectului din Județul Vaslui.

DSVSA Vaslui comunică măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane:

  • Este permisă sacrificarea tradițională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constată modificări ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscripției Sanitar-Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării ante mortem sau post-mortem a animalului și a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator.
  • Este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică dacă:
    • înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.);
    • după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne și anume: splină mult mărită de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii ( la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.

Este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale. Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235 421 121, fax 0235 421 278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro şi poate fi apelat de către cetăţeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

sursa: Cancelaria Prefectului Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *