INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

GALERIE FOTO: Simpozion dedicat împlinirii a 166 de ani de la dezrobirea romilor

Simpozion dedicat împlinirii a 166 de ani de la dezrobirea romilor

Sala Teatrului ”Victor Ion Popa” din Bârlad a găzduit astăzi un simpozion dedicat marcării momentului istoric de la 20 februarie 1856, care reprezintă data eliberării din sclavie a romilor, în baza actului normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei – ”Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”.

Evenimentul a adunat zeci de reprezentanți ai comunității rome din județ, alături de parlamentarii vasluieni, Adrian Solomon și Eduard Popica, reprezentantul Partidei Romilor – Pro Europa, deputatul Cătălin Manea, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și subprefectul Dorin Apostu.

Invitații au vorbit despre momentul istoric în care comunitatea romă și-a câștigat libertatea, dar și despre capacitatea de coeziune a națiunii noastre, indiferent de minoritate.

”Astăzi încă ne mai lovim de multe lucruri care fac ca diferențele dintre români și romi să fie sesizabile, să le vedem. Și în interiorul minorității s-a produs un proces de diferențiere masivă. Vedem că sunt țigani foarte bogați și țigani săraci. Așa cum e și în rândul românilor sau a altor minorități. Lucrurile astea se petrec datorită unei atomizări a societății, în care fiecare începe să fie pentru el, fără să-i mai pese de cei din jur. Doar invidia îl mai leagă de celălalt. Restul relațiilor de înțelegere, de solidaritate, de participare, de sprijin reciproc au dispărut. De aceea apare o viziune refractară între romi și români”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Reprezentantul romilor în Parlament, deputatul Cătălin Manea, a vorbit despre o implicare reală a factorului politic în susținerea acestei minorități, prim promovarea unor idei concrete în domeniul educaţiei, al sănătăţii, al dezvoltării locale şi regionale.

”După 30 de ani de democraţie, cred că este timpul ca romii din România, ca şi minoritate naţională, să aibă un muzeu de istorie şi de cultură, un teatru, să aibă instituţii culturale prin intermediul cărora să promovăm modelele pozitive”, a transmis deputatul.

Deputații Adrian Solomon și Eduard Popica au recomandat reprezentanților comunității rome să-și încurajeze copiii să meargă la școală, pentru a diminua decalajele sociale şi economice care s-au tot amplificat între romi şi populaţia majoritară.

Se fac demersuri legislative, pentru ca romii să aibă propriul inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean, iar mediatorii școlari în comunitățile rome să fie selectați și din rândul celor care au finalizat liceul, însă nu au promovat examenul de bacalaureat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *