INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Veteran de război sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și autoritățile locale din Gherghești, alături de reprezentanți ai Asociației Veteranilor și Văduvelor de Război ”Peneș Curcanul” și ai Centrului Militar Județean Vaslui, au ținut să-l sărbătorească pe singurul veteran de război din comună, rămas în viață, care a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.

Este vorba despre plutonierul adjutant (rtr) Dumitru Prăvălici. Născut în anul 1922, Moș Dumitru a făcut parte din ultimul contingent de soldați care au luptat pe front în timpul celui de-al doilea război mondial. Acesta a fost atât pe frontul de est, cât și în vest, unde a luptat până la terminarea conflagrației mondiale, în anul 1945.

”La nivelul comunei Gherghești, dintr-un număr de peste 80 de persoane care erau în evidențele noastre acum 7 ani, mai avem la ora actuală un singur veteran de război. Este vorba despre domnul Prăvălici Dumitru, sărbătorit astăzi, și un număr de 11 văduve de veterani. Cât de curând vom vorbi la trecut, fără voia noastră, despre acest segment de bătrâni”, a spus col. Marin Costia, președintele Asociației Veteranilor și Văduvelor de Război ”Peneș Curcanul” Vaslui.

Vizibil emoţionat, Dumitru Prăvălici s-a arătat mirat şi deopotrivă fericit de supriza făcută la împlinirea unui secol de viață.

”Este un exemplu pentru toți, pentru țara noastră. Este, în același timp, o onoare pentru noi, autoritățile publice locale, că am avut ocazia să-l sărbătorim la împlinirea vârstei de 100 de ani, un om care a luptat pentru țara noastră. Poate că generațiile viitoare, dacă vor vedea aceste mărturii, vor avea un sentiment mai puternic patriotic, în legătură cu înțelegerea sacrificiului pe care acești oameni l-au făcut”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

La rândul său, primarul comunei Gherghești, Nixon Neculai Ibănescu, a precizat că Moș Prăvălici este un model pentru comunitate, un om care a muncit toată viața în agricultură și care a contribuit la dezvoltarea comunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *