INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

În 2022, benzina s-a scumpit cu 2 bani/zi. Estimările analiștilor pentru prețurile carburanților în următoarele luni

De la începutul anului, litrul de carburant s-a scumpit cu aproximativ 30 de bani, adică cu 2 bani pe zi. Acciza majorată de la 1 ianuarie, plus scumpirea barilului de petrol sunt principale motive ale majorării costurilor. În doar două săptămâni, un plin de benzină sau de motorină s-a scumpit cu 25, chiar 30 de lei. Analiștii economici spun că prețurile vor continua să crească și preconizează că, în doar câteva luni, litrul de carburant va sări de pragul de 7 lei.

Costul pentru un plin de carburant a crescut, față de finalul anului trecut, cu câteva zeci de lei, se plâng șoferii.

– Groaznic. Asta e! N-avem ce să facem.
– Cât ați plătit acum pe plin în plus?
– În jur de 40 de lei, chiar azi-dimineață.
– Există niște băieți deștepți, care iau de la producătorul direct și vând în stație. Ca și în energie.
– S-a scumpit tot, nu numai motorina. Și întreținerea, și tot, toate utilitățile.

Litrul de carburant va sări de pragul de 7 lei

Prețul mediu al benzinei: 6.12 lei, iar cel al motorinei: 6.07 lei. La sfârșitul anului trecut, benzina costa puțin peste 6 lei litrul. Pe 17 ianuarie, litrul de benzină se vindea chiar și cu 6.50 lei, iar cel de motorină, cu 6.52 lei.

Creșterea actuală a prețurilor la carburanți are mai multe motive, spun specialiștii. Primul este majorarea anuală cu 7 bani pe litru a accizei. Celelalte țin de fluctuația nivelului barilului de petrol de pe piețele internaționale și de actualele scumpiri în lanț.

Adrian Negrescu, analist financiar: „Creșterea prețurilor este influențată, pe de o parte, de scăderea cererii ca urmare a restricțiilor impuse de noul val pandemic, iar pe de alta de scumpirea petrolului, a energiei electrice, necesare în procesul de rafinare. La acestea se adaugă costurile operaționale ale benzinăriilor, în creștere semnificativă față de anul trecut.”

În doar două săptămâni, un plin de benzină sau de motorină s-a scumpit cu 25, chiar 30 de lei. În momentul de față, un litru de benzină sau de motorină se vinde cu prețuri curpinse între 6 lei 35 și 6 lei și 50 de bani. Analiștii economici preconizează că, în doar câteva luni, litrul de carburant va sări de pragul de 7 lei.

Cei care vor să cumpere benzină mai ieftină sunt sfătuiți să meargă la benzinăriile de la marginea orașului sau de pe drumurile naționale, unde litrul de carburant este mai ieftin cu 10, chiar 15 bani.

sursa: Digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *