INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Klaus Iohannis: Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa

Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni, credinţa şi speranţa, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj adresat cu prilejul Sărbătorii Hanuca, prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, la Templul Coral din Bucureşti, conform Administraţiei Prezidenţiale.

„Cu prilejul sărbătorii Hanuca, adresez salutul meu călduros conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţară. Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa, atât de necesare în această perioadă în care am fost cu toţii greu încercaţi. Hanuca îi încurajează pe cei care o sărbătoresc să devină prin cuvânt şi faptă un model pentru semeni. Un astfel de exemplu a fost domnul Aurel Vainer, cel care, în calitatea sa de Preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a servit cu devotament comunitatea evreiască într-o perioadă plină de dificultăţi. Aurel Vainer nu a fost doar o personalitate marcantă a comunităţii dumneavoastră, ci şi un constructor de punţi între etnii şi confesiuni, un luptător pentru combaterea antisemitismului şi un purtător şi apărător al memoriei celor dispăruţi în Holocaust. Luminile menorei se aprind şi pentru a cinsti amintirea sa”, a precizat preşedintele Iohannis, cu prilejul Sărbotoririi Hanuca.

El a reiterat, cu această ocazie, angajamentul statului român cu privire la combaterea antisemismului.

„Cu ocazia Sărbătorii Luminilor, reiterez angajamentul Statului nostru în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea antisemitismului, sprijinirea punerii în valoare a patrimoniului cultural evreiesc din ţară, precum şi hotărârea noastră pentru asumarea integrală a trecutului, pentru cercetarea istorică a perioadei Holocaustului din România şi pentru cinstirea memoriei victimelor acestuia. Comunitatea evreiască din România este un contribuitor important la binele comun. Sărbătorile dumneavoastră sunt prilej de bucurie pentru noi toţi, după cum crimele şi tragediile secolului trecut ne sunt istorie şi dramă comune, care trebuie cunoscute şi împărtăşite, pentru a nu se mai repeta vreodată. Cu aceste gânduri vă însoţesc în zilele de sărbătoare ce urmează, urându-vă să le petreceţi în spirit de pace, respect şi comuniune spirituală”, a conchis şeful statului. 

sursa: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *