INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Mașini de gătit pentru fiecare bucătărie: Ghidul cumpărătorului informat

maşini de gătit

Maşina de gătit este un termen general care se referă la un cuptor combinat cu o plită, însă în această categorie intră şi aparate şi echipamente specializate. De la aragaz la plită şi cuptor, slow cooker sau multicooker, pe toate le vom avea sub umbrela termenului maşină de gătit.

Maşinile de gătit permit pregătirea unei game variate de preparate prin fierbere, prăjire, coacere, înăbuşire. Cuptorul şi suprafeţele de lucru cu arzătoare sau plite vor fi suficiente pentru a putea folosi maşini de gătit şi acasă, dar şi într-o bucătărie profesionistă. 

O maşină de gătit are arzătoare din aliaj de aluminiu, fonta nichelată, grătarul este robust şi este din fontă, oţel, inox, stabilizarea flacării este automată, aprinderea este mai nou piezoelectrică, cu o temperatură a cuptorului reglabilă foarte uşor.

La maşinile de gătit electrice avem plite din fontă, rotunde sau pătrate, rezistente din oţel inoxidabil, termostat, selector de temperatură reglabil – uneori plitele pot să se încălzească doar când se detectează un vas şi greutatea sa, la cele smart.

Criterii importante de bifat când alegi maşina de gătit pentru bucătăria ta

Cum vei alege maşina de gătit perfectă pentru bucătăria ta fără efort şi în cel mai scurt timp? Vei ţine cont de următoarele criterii esenţiale:

  • Tipul maşinii de gătit

Aici ai două variante: maşini de gătit cu gaz şi maşini de gătit care folosesc curent electric. Mai sunt şi variante mixte, care au şi gaz şi curent electric ca sursă de alimentare. Cele cu gaz sunt perfecte dacă vrei control precis şi instantaneu pentru căldura folosită la pregătirea mâncării, dar şi dacă ai nevoie de căldură puternică. 

Cele electrice vor folosi curentul electric pentru a ajunge la temperaturile dorite şi vor fi mai simplu de integrat în bucătăriile moderne şi de folosit pe termen lung, nu mai depinzi nici de calitatea gazelor, de presiunea lor. Pe piaţă mai sunt şi maşini de gătit cu inducţie, deci şi ele ajung să fie variante excelente.

  • Capacitatea

Maşinile de gătit au dimensiuni variate, iar în funcţie de aceste dimensiuni vom avea o capacitate mai mare sau mai mică. Cu cât ai mai mulţi membri în familie sau ai o bucătărie mai mare în restaurante, care va deservi mai mulţi clienţi, cu atât vei avea nevoie de o capacitate mai mare a maşinilor de gătit şi, implicit, de dimensiuni mai mari – 60 de litri capacitate ar fi o variantă ideală. 

Alege de fiecare dată maşini de gătit care se vor potrivi în spaţiul aflat la dispoziţia ta, trebuie să fie loc în laterale şi în fata suficient pentru a lucra confortabil şi a asigura şi o igienă corespunzătoare când este nevoie, dar şi pentru siguranţă.

  • Eficienţa energetică

Indiferent că discutăm despre maşini de gătit cu gaze sau cu energie electrică, eficienţa este foarte importantă. Ne vom orienta spre maşinile de gătit electrice cu un consum redus de energie şi cu funcţii speciale, termostat smart, senzori, moduri de economisire a energiei, dar şi spre maşinile de gătit cu gaz care pot folosi acest combustibil cât mai eficient pentru a ajunge la temperaturile dorite.

Garanţia, siguranţa sau confortul în timpul utilizării, importante pentru o alegere corectă a maşinilor de gătit pentru fiecare bucătărie

  • Curăţare şi întreţinere

Maşinile de gătit ar fi bine să fie simplu de curăţat şi de întreţinut, cu părţi uşor de demontat şi de spălat, uscat. Preferă maşini de gătit care se pot curăţa cu produse de uz casnic pentru astfel de echipamente şi care nu necesită mentenanţe permanente pe termen lung. 

Dacă poţi să speli unele componente cu apă şi săpun, să ştergi suprafeţele rapid cu o cârpă, burete moale şi ceva cremă specială ştii că ai făcut o alegere excelentă în privinţa maşinilor de gătit. Curăţarea catalitică este o opţiune pe care o vei căuta la maşinile de gătit, la fel şi prezenţa funcţiilor pirolitice, care simplifică şi mai mult întreţinerea şi curăţarea.

  • Siguranţa

Aspectele ce ţin de siguranţă în timpul utilizării vor fi căutate la maşinile de gătit. De la elemente protejate pentru a nu ajunge copiii la ele la geamuri duble şi securizate pentru cuptor, garnituri care asigură etanşeitate excelentă, pe toate trebuie să le ai la cele mai bune echipamente de gătit moderne din această categorie.

  • Garanţia

La fiecare produs din categoria maşini de gătit trebuie să primeşti şi garanţie, peste 2 ani de preferat. Da, vei cumpăra echipamente noi, dar s-ar putea să ai nevoie şi de reparaţii, mentenanţă, de verificări şi dacă există garanţia toate costurile cu intervenţiile vor fi suportate de service.

  • Confort în timpul utilizării

Numărul de arzătoare, aprinderea electrică, existenţa cuptorului încorporat, iată doar câteva aspecte care vor influenţa confortul în timpul utilizării. Peste patru arzătoare, aprindere rapidă electrică, cuptor cu o capacitate cât mai mare, pe toate le vei bifa când eşti în căutarea unor maşini de gătit eficiente şi perfect adaptate nevoilor tale.

  • Funcţii şi caracteristici avansate, accesorii

Maşinile de gătit moderne trebuie să aibă şi caracteristici şi funcţii avansate ca să merite atenţia ta şi să îţi ofere cele mai bune variante pentru gătit rapid şi cât mai simplu. Timere, grătare, conexiune Wi-Fi, Bluetooth, curăţare rapidă şi senzori incorporați pentru simplificarea utilizării, pe toate ar fi bine să le ai la dispoziţie când cumperi maşinile de gătit. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *