INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Mesaj dur al lui Zelenski la ONU: „Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există”

Mesaj dur al lui Zelenski la ONU: „Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să ofere garanții de securitate Ucrainei și a cerut din nou pedepsirea Rusiei pentru crime de război.

„Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. Deși există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanții pe care Națiunile Unite trebuie să le garanteze?” a întrebat el în discursul său.

Zelenski a spus că Rusia trebuie să răspundă pentru atrocitățile comise în Ucraina, potrivit CNN.

„Aș dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizației noastre? Scopul ei este menținerea păcii. Și acum Carta ONU a fost încălcată literalmente, începând cu articolul 1. Ce rost au toate celelalte articole?”, a spus el.

Zelenski a cerut investigații complete și transparente în ceea ce privește crimele de război comise de Rusia în Ucraina: „Acces total pentru jurnaliști, cooperare maximă cu instituțiile internaționale, implicarea Curții Penale Internaționale, responsabilitate completă și deplină. Sunt sigur că fiecare stat membru al ONU ar trebui să fie interesat de acest lucru. Pentru ce? Pentru a-i pedepsi pe toți cei care se consideră privilegiați și cred că pot scăpa nepedepsiți. Arătați-le tuturor celorlalți potențiali criminali de război din lume cum vor fi pedepsiți dacă cel mai mare criminal de război este pedepsit”.

Zelenski a cerut ca soldații armatei ruse și „cei care le-au dat ordine” să comită atacuri în Ucraina să fie judecați pentru crime de război.

El a cerut ca toți rușii care au dat „ordine penale” și „le-au îndeplinit prin uciderea poporului ucrainean” să fie aduși în fața unui tribunal, similar celui de la Nürnberg, care a judecat crimele naziștilor,  după al Doilea Război Mondial.

Zelenski a vorbit și despre masacrul de la Bucha, unde sute de civili au fost uciși, și a spus că „nu există nicio crimă pe care rușii să nu o fi comis acolo”.

„Armata rusă i-a ucis intenționat pe toți cei care și-au apărat țara. Au împușcat și au ucis femei. Au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele. Mă adresez dumneavoastră în numele oamenilor care onorează memoria celor decedați și memoria civililor care au fost împușcați după ce au fost torturați. Unii dintre ei au fost împușcați pe străzi”, a spus Zelenski.

El a adăugat că Rusia „va da vina pe toată lumea pentru a-și justifica propriile acțiuni” în Ucraina.

„Vor spune că există diferite versiuni, că este imposibil de stabilit care dintre acele versiuni este adevărată. Vor spune chiar că filmările au fost regizate, dar acum suntem în 2022”, a continuat el.

Zelenski a mai spus că „există dovezi concludente și există imagini din satelit” care arată ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul atacurilor de la Bucha, adăugând că „pot fi făcute investigații complete și transparente”.

sursa: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *