INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Numărul cazurilor zilnice rămâne foarte mare; rata îmbolnăvirilor în Bucureşti, aproape 20, cea mai mare valoare de la începutul pandemiei

Numărul cazurilor zilnice rămâne foarte mare; rata îmbolnăvirilor în Bucureşti, aproape 20, cea mai mare valoare de la începutul pandemiei; peste 200 de focare Covid active în spitalele din ţară. Nu avem nici acum un set de măsuri de prevenţie în faţa Omicron şi de impulsionare a campaniei de vaccinare.

După 4 zile consecutive cu record de cazuri zilnice Covid19, peste 30.000, cu un grad de ocupare a paturilor ATI destinate cazurilor grave care a trecut de 50%, cu o rată a vaccinărilor împotriva Covid foarte scăzută, în continuare nu avem un set de măsuri clare de prevenţie a transmiterii infecţiei, dar şi de impulsionare a campaniei de vaccinare împotriva Covid.

Iar numărul mare al bolnavilor pune presiune pe sistemul de sănătate, pune presiune şi pe economie prin concediile medicale în creştere şi celelalte cheltuieli antrenate de un număr mare de bolnavi într-o companie sau într-o instituţie.

Din cele 25.000 de paturi de spital dedicate îngrijirii pacienților cu SARS-CoV-2, 34% sunt deja ocupate, iar gradul de ocupare a paturilor ATI creşte zilnic: dacă pe 15 ianuarie erau 455 pacienți Covid la ATI, astăzi sunt 903, dintre care 763 nevaccinaţi (1569 paturi ATI sunt disponibile la nivel național).

Grav este că se îmbolnăvesc tot mai mulţi medici şi asistente, în prezent fiind peste 200 de focare Covid active în spitalele din toată ţara.

Lipsa oricăror măsuri de încurajare a vaccinării din partea ministrului Sănătăţii, aşa cum le anunţa când era în opoziţie, ba chiar declaraţiile despre cât de tardiv este acum certificatului verde, sunt îngrijorătoare. În țară deja sunt centrre de vaccinare care sunt propuse spre desfiiințare.

Rata de incidenţă COVID a ajuns în Bucureşti la aproape 20, cea mai mare de la începutul pandemiei, iar Clujul a ajuns la 68% rată de ocupare a paturilor destinate cazurilor Covid, fiind judeţul în care, cel mai probabil, şcolile vor intra curând în online (când va trece de 75%).

Măsura testării în şcoli şi grădiniţe a dus la evitarea formării de focare Covid, dar şi la depistarea a peste 27.000 de copii infectaţi, cei mai mulţi având din fericire forme uşoare, tratate acasă.

Pentru săptămâna viitoare, absolut toate judeţele, absolut toate şcolile au la dispoziţie teste pentru testarea o dată la două, trei zile. De asemenea, cele cinci milioane de măşti au fost deja distribuite, deci testarea şi respectarea regulilor sanitare rămân prioritare în şcoli şi grădiniţe, aşa cum a precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *