INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Până la ce vârstă muncim? Guvernul îşi asumă prin reforma de pensii să majoreze vârsta de pensionare

Speranţa de viaţă în România este de 78,4 ani, potrivit ZF. Femeile se pensionează în prezent la 61 de ani, iar bărbaţii la 65 de ani. Guvernul îşi asumă prin reforma de pensii să majoreze vârsta de pensionare.

Guvernul îşi asumă prin reforma de pensii să majoreze vârsta de pensionare. În prezent, în România, femeile se pensionează la 61 de ani şi bărbaţii la 65 de ani.

Specialiştii în resurse umane spun că oamenii înaintaţi în vârstă ocupă posturi de specialişti seniori, de management sau de execuţie pe piaţa muncii. Şi să nu uităm nici de tradiţionalul domeniu în care îi mai regăsim pe aceştia – retailul.

În momenul în care o mare parte a populaţiei ajunge la această vârstă şi va creşte vârsta de pensionare este clar că vor fi create şi vor trebui să existe joburi şi posturi gândite pentru colegii din această categorie. Analizele pe care le facem noi sunt în mediul privat şi acolo proporţia lor este de sub 10%. Avem clienţi în domenii cum ar fi zona industrială sau din zona de producţie în care specialiştii sunt acei 5 oameni trecuţi de vârsta de pensionare, dar fără de care va fi extrem de greu să se continue activitatea”, a spus Oana Botolan, specialist resurse umane.

Bogdan Putinică este vicepreşedinte senior la o firmă de IT şi spune că oamenii cu vârste înaintate ar putea lucra în acest domeniu, însă doar dacă au expertiză şi experienţă.

Am avut plăcerea de a avea colegi care s-au alăturat companiei noastre chiar în jurul vârstei de 60 de ani şi au colaborat exemplar cu alţi colegi mai tineri. Ideal este să fie un om deştept, inteligent şi capabil să rezolve problemele. Foarte important e să încerce, să vină, să vadă dacă pot face, dacă e un job care poate fi realizat de persoana respectivă”, a afirmat Bogdan Putinică, vicepreşedinte senior la o firmă de IT.

Florin Voinea, în schimb, are o firmă de curăţenie şi ar angaja personal în vârstă de 65 – 70 de ani fără probleme. Iată de ce.

Cel puţin pentru firma de curăţenie nu contează foarte mult vârsta, ci experienţa şi cât de mult se dedică activităţii propriu-zise. Am avut personal la 30 de ani care nu se descurca… Mă gândesc că ar trebui să fie lăsat la latitudinea oamenilor dacă vor să se pensioneze la vârsta care este acum sau la cea propusă de guvern”, a declarat Florin Voinea, manager firmă de curăţenie.

Speranţa de viaţă în România a scăzut în 2020, comparativ cu anul 2019 cu 1,4 ani, potrivit Eurostat. Cu alte cuvinte, o femeie trăieşte, în medie, în România, 78,4 ani. Pe când un bărbat – 70,5 ani. Suntem pe locul 5 în acest top, după Spania, Bulgaria, Lituania şi Polonia.

sursa: https://www.mediafax.ro/social/romanii-muncesc-pana-la-adanci-batraneti-guvernul-isi-asuma-prin-reforma-de-pensii-sa-majoreze-varsta-de-pensionare-20110935

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *