INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Program de depistare activă a tuberculozei în 11 județe, printre care și Vaslui

Program de depistare activă a tuberculozei în 11 județe, printre care și Vaslui

Ministerul Sănătății demarează 𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐩𝐢𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐚 𝐭𝐮𝐛𝐞𝐫𝐜𝐮𝐥𝐨𝐳𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐁𝐨𝐭𝐨𝐬̦𝐚𝐧𝐢, 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚, 𝐆𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢, 𝐈𝐚𝐬̦𝐢, 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬̦, 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦, 𝐒𝐚𝐭𝐮 𝐌𝐚𝐫𝐞, 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣, 𝐒𝐮𝐜𝐞𝐚𝐯𝐚, 𝐓𝐮𝐥𝐜𝐞𝐚, 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢, în cadrul Programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar.

Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

Programul este destinat 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟏𝟖 𝐚𝐧𝐢, 𝐜𝐮 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐮𝐛𝐞𝐫𝐜𝐮𝐥𝐨𝐳𝐚̆, 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐥𝐚 𝐫𝐢𝐬𝐜, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐞 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐧𝐞.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *