INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Razie a Gărzii Naționale de Mediu, pe Dunăre. Sute de kilograme de pește găsite în plasele ilegale, printre care și un sturion de 115 cm

Garda Nationala de Mediu

Cea mai recentă razie a Gărzii Naționale de Mediu (GNM), pe Dunăre, pentru combaterea braconajului piscicol s-a încheiat cu eliberarea în mediul natural a șase exemplare de sturioni vii, specii strict protejate și două de somn, confiscarea a sute de kilograme de crap și plătică și a mii de metri de plase ilegale și de pripon.

Timp de șase zile au fost controale ziua și noaptea, pe sute de kilometri de curs de apă, pentru prevenirea și commbaterea braconajului piscicol, începând din zona Cetate, din județul Dolj și continuând în zonele: Corabia (pe barajele Izbiceni, Rusănești și Babiciu ale râului Olt), Zimnicea, Giurgiu, Călărași (pe fluviul Dunărea și pe brațul Borcea), Pod Fetești, Pod Giurgeni, până în zona Hârșova, din județul Constanța.

„Au fost în teren două echipe de comisari din cadrul GNM, cu două ambarcațiuni și au parcurs sute de kilometri pe apă, pentru a depista orice încălcare a legii. Au fost ridicate, în vederea confiscării aproximativ 2.500 de metri de plase ilegale, 9.000 de metri de pripon și 10 vintire folosite pentru braconaj, iar sute de kilograme de pește din aceste plase au fost predate spre valorificare, conform legii. Într-un astfel de vintir au fost găsite și șase exemplare vii de sturion, specii strict protejate, printre care și unul cu o lungime de 1,15 metri, care au fost eliberate în mediul natural”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Potrivit notei întocmite de echipele de control, rezultatele au fost următoarele:

– În zona Corabia, la confluența cu Râul Olt, au fost confiscați aproximativ 340 de metri de plase neautorizate, în aceste unelte fiind capturate 182 de kilograme de pește din speciile crap și plătică. Întreaga cantitate a fost predată spre valorificare, în condițiile legii, la o societate de profil din zona Corabia.

– În zona barajelor de pe Râul Olt au fost ridicați, în vederea confiscării, 9.000 de metri de pripon, instalați în vederea capturării peștelui. Într-un astfel de dispozitiv au fost găsite capturate două exemplare de somn în stare vie, ce au fost redate mediului natural, în aceeași zonă.

– În zona localităților Borcea și Unirea, jud. Călărași au fost ridicate în vederea confiscării aproximativ 1.500 de metri de plase de pescuit neautorizate instalate în vederea capturării peștelui. În aceste unelte au fost găsite capturate exemplare vii de crap subdimensionat, care au fost eliberate în mediul natural.

– În zona Pod Fetești au fost găsite instalate ilegal, pentru capturarea peștelui, 10 vintire care, de asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării.

– În zona Făcăieni-Pod Giurgeni, pe malul drept al Dunării, din județul Constanța, au fost găsiți și ridicați în vederea confiscării 500 de metri de plase ilegale. În aceste unelte au fost găsite capturate 6 exemplare de sturion, din care un exemplar de păstrugă și 5 exemplare de cegă. Toate acestea au fost redate mediului natural, deversate în apă, în stare vie.

„Valoarea totală a uneltelor de pescuit ridicate în vederea confiscării și a peștelui este de aproximativ 15.500 lei. Echipele noastre vor continua controalele pentru combaterea acestui fenomen și în alte zone ale țării. Am primit deja sesizări în privința unor astfel de ilegalități și îi rugăm pe cei care mai au cunoștință de astfel de acte de braconaj să ne scrie toate detaliile pe gardamediu@gnm.ro”, a anunțat Marian Borondel, coordonatorul echipelor de control antibraconaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *