INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

România trebuie să gestioneze de 3 ori mai multe fonduri europene cu doar 30% mai mult personal

România trebuie să gestioneze de 3 ori mai multe fonduri europene cu doar 30% mai mult personal

Început de săptămână cu noutăți importante în domeniul fondurilor europene:

  • România trimite la 31 mai prima cerere de plată pentru PNRR, în cuantum de aproximativ 3 miliarde de euro.
  • Devin operaționale structurile de personal necesare gestionării concomitente a Programelor Operaționale 2014-2020, inițierii celor aferente perioadei de programare 2021-2027 și cele prevăzute în PNRR. Salariile sunt acoperite în mare parte din fonduri europene, cu o presiune redusă asupra bugetului de stat.
  • A fost aprobată în ședința de Guvern metodologia privind întocmirea actelor adiționale la contractele de achiziție a materialelor de construcție care ajută peste 7.000 de proiecte.

Reorganizarea MIPE are loc în contextul operaționalizării structurilor de implementare PNRR, cât și a pregătirii structurilor de gestionare a viitoarelor programe operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027. Se vor crea structuri asumate prin PNRR, cu o creștere medie de doar 9 funcționari în structurile de suport.

În contextul suprapunerii perioadelor de programare 2014-2020 și 2021-2027, precum și a funcțiilor sistemului de management și control al mecanismului de redresare și reziliență, respectiv a activităților de implementare specifică a propriilor ținte prevăzute în PNRR, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de coordonator național PNRR, își adaptează flexibil structura de personal pentru a putea răspunde acestor provocări.

„În plină criză a prețurilor la energie și a provocărilor de la granițe, România trebuie să investească aproximativ 96 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în precedenta perioadă de programare. O șansă istorică pe care nu putem să o ratăm! Adaptarea structurii de personal, care ar fi putut fi implementată treptat până acum, înseamnă nu doar operaționalizarea obiectivelor asumate instituțional în 2021, ci și asigurarea continuității autorităților de management. Care, conform unui audit intern, deja funcționează cu o încărcare de 100% a personalului existent, ceea ce duce la întârzieri în implementarea proiectelor inițiate de beneficiarii finanțărilor europene”, explică ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *