INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Săptămâna Europeană a Sănătății Mintale 9-13 mai 2022

Săptămâna Europeană a Sănătății Mintale 9-13 mai 2022

Săptămâna Europeană a Sănătății Mintale este o inițiativă în care sunt implicate țările europene cu scopul de a atrage atenția asupra importanței sănătății mintale în viețile noastre de zi cu zi.

„Vorbește despre sănătatea mintală” este tema principală de anul acesta, organizatorii îndemnând oamenii să discute despre sănătatea mintală și problemele de sănătate mintală sub deviza „E ok să nu fii ok.” Știm că a vorbi despre ceva ce ne îngrijorează sau deranjează, că a împărtăși cu cineva problemele noastre ne scade gradul de disconfort și crează în jurul nostru o comunitate de sprijin. Sprijinul social este o componentă deosebit de importantă a rezilienței oamenilor în fața factorilor de stres. Iata de ce tema de anul acesta a Săptămânii Europene a Sănătății Mondiale este atât de importantă pentru reducerea stigmatului social asociat problemelor de sănătate mintală.

Importanța comunicării pe această temă crește cu atât mai mult cu cât venim după doi ani de pandemie și ne aflăm în plin conflict în Ucraina, context în care gradul de incertitudine și teamă a crescut.

De această dată accentul este pus în special pe tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani. Datele furnizate de Mental Health Europe ne arată că problemele de sănătate mintală cu care se confruntă tinerii din Europa au crescut în anii 2020 și 2021.

9 milioane de tineri se confruntă astăzi cu probleme de sănătate mintală. Traversăm o perioadă în care știința este de partea noastră, avem la îndemână instrumente științifice pentru screening-ul și tratamentul problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor.

Este important să creștem accesibilitatea la serviciile de sănătate mintală, astfel încât accesul să fie uniform pentru toată lumea. De asemenea, este important să creștem gradul de constientizare în rândul populației generale cu privire la sănătatea mintală a tinerilor, precum și nivelul de educare a specialiștilor în această direcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *