La un an de la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), România marchează progrese semnificative în domeniul economiei circulare, devenind un exemplu de bună practică la nivel global.
Sustenabilitate și inovație în economia circulară
SGR s-a dovedit a fi cel mai bun exemplu de sustenabilitate și inovație din ultimii 30 de ani în economia circulară din România. Sistemul a generat o schimbare majoră în comportamentul cetățenilor, care au devenit mai responsabili față de mediu și mai preocupați de reutilizarea resurselor prin reciclare.
„România are șanse mari să devină un exemplu de bună practică în ceea ce privește economia circulară. Împreună – autorități, retaileri, cetățeni, reciclatori – am realizat progrese semnificative, care aduc România mai aproape de o economie circulară ce aduce nu doar beneficii pentru mediu, ci și avantaje financiare de lungă durată. Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare a generat o schimbare extraordinară a comportamentului oamenilor. Astăzi, aproape toți românii cunosc acest sistem, iar peste 60% dintre ei returnează ambalaje în mod regulat. Sistemul de Garanție-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global și al doilea ca mărime, după cel din Germania. Putem să spunem astăzi că țara noastră este mai curată și datorită Sistemului Garanție-Returnare”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.
Realizări notabile în primul an
- Peste 3 miliarde de ambalaje returnate, apropiindu-se de ținta de 3,2 miliarde pentru acest an.
- Peste 200.000 de tone de ambalaje au fost predate către reciclatori.
- Obiceiuri solide de reciclare: 6 din 10 români returnează ambalaje în mod regulat.
- Rate lunare de colectare record, de peste 80% în septembrie și octombrie.
- Infrastructură eficientă, cu 7 centre regionale RetuRO operaționale și o capacitate anuală de procesare de 7 miliarde de ambalaje.
- Crearea a peste 800 de joburi verzi la nivel național.
Un viitor sustenabil pentru România
Aceste rezultate confirmă eficacitatea proiectului și inspiră autoritățile să stabilească obiective și mai ambițioase pentru viitor. „Suntem pe drumul cel bun și ne inspiră să ne propunem obiective tot mai ambițioase”, a adăugat ministrul.
Recunoștință și colaborare
„Mulțumim fiecărui consumator, producător, comerciant și partener care ni s-a alăturat în Hora Reciclării și a contribuit la acest succes!”, au transmis reprezentanții SGR.
Prin efortul comun al autorităților, cetățenilor și industriei, România se îndreaptă cu pași siguri către o economie circulară eficientă, aducând beneficii semnificative atât mediului, cât și economiei naționale.