INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Sute de români vor să îl adopte pe Sașa, băiatul orfan din Ucraina care s-a refugiat în Prahova. „Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”

Sute de români vor să îl adopte pe Sașa, băiatul orfan din Ucraina care s-a refugiat în Prahova. „Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”

Sute de români impresionați de drama micuțului Sașa, băiețelul orfan de doar 9 ani, refugiat în Prahova, din zona Odesa, sunt dornici să îl adopte. Copilul se află acum în grija Protecției Copilului Prahova.

Sașa a ajuns pe 4 martie la Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare” din Băicoi, alături de alți zeci de copii.

„Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”, au fost cuvintele rostite de copil care au emoționat o întreagă comunitate.

Impresionați de drama băiețelului, sute de oameni și-au manifestat dorința de a-l adopta pe Sașa sau a-l lua în grijă temporar, până la soluționarea conflictului din Ucraina.

Răspunsul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova

„Minorul la care faceți referire se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina. Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din România. La acest moment, procedura de adopție aplicabilă acestor minori este cea prevăzută de legislația din țara de proveniență, respectiv Ucraina.

Persoanele de naționalitate română, domiciliate în România, care doresc să adopte minorul în cauză nu pot face acest lucru, întrucât acesta nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România și, implicit, nici în evidența Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ca fiind declarat adoptabil. În prezent, în România, pot fi adoptați doar copiii cetățeni români, pentru care s-a deschis procedura de adopție.

În prezent, copiii ucraineni care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv minorul Sașa Reznicenko, beneficiază de măsură de protecție specială, până la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare”, este comunicatul DGASPC Prahova, potrivit observatorulph.ro.

sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *