INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Vasluiul, gazda evenimentului „Romi pentru România!”

Romi pentru România

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Romi și cei ai Centrului Național de Cultură a Romilor – Romani Kher s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții comunității rome din județul Vaslui, ai Partidei Romilor – Pro Europa, filiala județeană Vaslui, și cu autoritățile locale, pentru a lansa proiectul „Romi pentru România”.

Evenimentul a reprezentat debutul unei campanii de informare și conștientizare a publicului din România, pe care Agenția Națională pentru Romi în parteneriat cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher o desfășura pe întreaga durată de implementare a Strategiei naționale de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome (2022-2027).

Consiliul Județean Vaslui a fost reprezentat de vicepreședintele Ciprian Trifan și consilierul Alexandru Barbu, care au transmis salutul președintelui Dumitru Buzatu și au precizat că instituția județeană este implicată în diferite parteneriate de promovare a culturii romilor, organizând împreună activități cultural-artistice, care să promoveze teme de cunoaștere și înțelegere a diversității culturale, a educației interculturale și a combaterii stereotipurilor și prejudecăților referitoare la romi.

Campania se înscrie în eforturile guvernului României de combatere a stereotipurilor și prejudecăților față de minoritatea romă. Aceasta este posibilă doar printr-o mai bună cunoaștere reciprocă dintre minoritate și majoritate, făcând apel la modele de succes din rândul minorității rome, ca formă de discurs alternativ la discursul discriminatoriu existent în spațiul public.

„Ne propunem, așadar, să facem mai vizibilă contribuția romilor de succes la societatea noastră: elevi și tineri cu rezultate școlare remarcabile, adulți și seniori profesioniști din toate sferele vieții sociale din domeniile lor de activitate, artiști, sportivi, profesori, medici, ingineri, polițiști, avocați ș.a. În cadrul campaniei, copii romi cu rezultate excepționale la învățătură sunt premiați”, a spus secretarul de stat Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi.

La Vaslui a fost prezentă și Oana Drăguț, consilier în cadrul Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.

În județul Vaslui au fost premiați 30 de copii romi cu rezultate bune la învățătură.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 5 august, copiii din comunitățile rome din comunele Băcești și Pușcași vor viziona o piesă de teatru.

One thought on “Vasluiul, gazda evenimentului „Romi pentru România!”

  1. Aceasta initiativa constientizeaza importanta incluziunii si, in acelasi timp, prezinta si recunoaste contributia romilor la societate si la dezvoltarea comunitatilor locale. Respectul fata de diversitate se manifesta prin acest tip de initiative care aduc romi mai aproape de membrii comunitatii in care traiesc. Felicitari Agentiei Nationale pentru Romi si Centrului National de Cultura a Romilor pentru aceasta campanie! Daca vrem ca societatea sa se dezvolte, ea trebuie sa se ADAPTEZE si nu dimpotriva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *