INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Zeci de japonezi se oferă să lupte ca voluntari în războiul din Ucraina de partea lui Zelenski

Câteva zeci de japonezi au răspuns la un apel ucrainean pentru voluntari străini care să lupte împotriva invaziei Rusiei, informează miercuri Reuters, care citează presa niponă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică formarea unei „legiuni internaţionale”, ceea ce a determinat zeci de persoane din Statele Unite şi Canada să se ofere voluntari.

Începând de marţi, 70 de japonezi – dintre care 50 de foşti membri ai Forţelor de Autoapărare ale Japoniei şi doi veterani ai Legiunii Străine franceze – au depus cereri pentru a deveni voluntari, a scris cotidianul Mainichi Shimbun, citând o companie din Tokyo care se ocupă de voluntari, scrie Agerpres.

Apeluri la Ambasada Ucrainei din Tokyo de la niponi care doresc să lupte

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Ucrainei în Japonia a recunoscut că a primit apeluri de la persoane „care doresc să lupte pentru Ucraina”, dar a spus că nu ştie nimic mai mult despre voluntari.

Într-o postare pe reţelele de socializare din 28 februarie, ambasada a mulţumit japonezilor pentru numeroasele lor solicitări de informaţii despre voluntariat, dar a adăugat o precizare.

„Orice candidat trebuie să aibă experienţă în cadrul Forţelor de Autoapărare ale Japoniei sau să fi urmat o pregătire specializată”, se precizează în anunţ.

Într-o nouă postare pe Twitter publicată miercuri, Ambasada Ucrainei în Japonia a precizat că se caută voluntari cu experienţă în domeniul medical, IT, comunicaţii sau în lupta împotriva incendiilor. Nu a fost clar dacă posturile de voluntari sunt la distanţă sau dacă implică deplasări în Ucraina.

Japonia le-a transmis cetăţenilor săi să renunţe la călătoriile în Ucraina din orice motiv, avertisment reiterat miercuri de secretarul-şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, care a declarat că era la curent cu informaţiile despre voluntari.

„Ministerul japonez de Externe a emis un avertisment de evacuare pentru toţi cei aflaţi în Ucraina şi dorim ca oamenii să oprească orice călătorie în Ucraina, indiferent de scopul vizitei. Comunicăm cu Ambasada Ucrainei în Japonia şi am subliniat că este în vigoare un aviz de evacuare”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *