INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Ziua Dezrobirii Romilor, marcată la Bârlad!

Partida Romilor- Pro Europa Vaslui a organizat la Cinema Victoria din Bârlad o dezbatere dedicată Zilei Dezrobirii Romilor din România.

La eveniment au luat parte Daniel Vasile, secretarul general al Partidei Rromilor, pe zona de Nord-Est, profesorul Andrei Huiban și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Participanții au avut ocazia să afle amănunte despre un moment din viața romilor, despre care, din păcate, nu s-a vorbit nimic niciodată în cărțile de istorie.

Este importantă pentru noi această dată, dacă ne gândim la suferința prin care au trecut aceia care au trăit perioada de robie și trebuie să facem orice împreună, pentru a evita aceste lucruri pe viitor. Dacă ne-am eliberat, nu putem crede că nu se mai pot repeta aceste lucruri niciodată. Din păcate, lucruri care credeam că nu le vom mai trăi niciodată, se repetă în fiecare zi. Să încercăm să evităm printr-o cunoaștere corectă a acestor momente, printr-o atitudine comună. Ăsta e rostul unor asemenea întâlniri. Comemorăm într-un anumit fel, subliniind capacitatea etniilor respective de a conviețui împreună și capacitatea de a rezista, de a trece dincolo de vitregiile vremii. Când vorbim de tragedia asta, nu avem niciun mormânt al romului, care a trăit în robie. N-avem unde să depunem o coroană de flori. Locul acela trebuie să fie, însă, în mintea noastră și să sedimentăm foarte bine aceste fapte, pentru a rămâne pe viitor. Ăsta este rostul unei comemorări a unei tragedii istorice, care s-a petrecut și care nu poate fi atribuit cuiva, așa cum este atribuit nazismul, pentru că nu a fost o chestiune propusă ca scop unitar, ci așa a fost evoluția istorică.

a precizat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

sursa – Consiliul Județean Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *