INFO Vaslui

Ziar Vaslui | Știri Vaslui

Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” din Huși a împlinit 72 de ani de existență

Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” din Huși a împlinit 72 de ani de existență

Astăzi, administratorul public Valeriu Caragață a reprezentat Consiliul Județean Vaslui la activitățile dedicate aniversării a 72 de ani de la înființarea Batalionului 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman” din Huși.

Acesta a evidențiat buna colaborare între Consiliul Județean Vaslui și unitatea militară din Huși, transmițând, totodată, salutul președintelui Dumitru Buzatu, care a dorit să reflecte importanța și rolul Batalionului 202 în contextul actual, dorindu-le militarilor, subofițerilor și ofițerilor hușeni multă sănătate și conviețuire în pace.

Evenimentul, desfășurat în curtea unității militare, s-a bucurat de prezența reprezentanților administrației locale și județene, a cadrelor militare active, în rezervă și retragere, precum și a elevilor și preșcolarilor, însoțiți de cadre didactice.

După acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național, serviciul religios și alocuțiuni, comandantul batalionului, lt.col. ing. Cristinel-Florin Girigan, l-a felicitat pe plt.maj. Eduard-Vlad Romila, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice Invinctus, desfășurate la Haga în acest an.

De asemenea, o serie de militari și subofițeri au fost avansați în grad, fiind acordată și o diplomă de excelență pentru activitatea desfășurată în ultimul an.

Batalionul 202 Apărare CBRN a luat ființă la 20 octombrie 1950, în garnizoana Huși, sub denumirea de de Batalionul 42 Chimic. Au urmat multe transformări, reorganizări și resubordonări.

În 1965, primește denumirea de Batalionul 202 Protecție Antichimică, iar din 2009 este denumit Batalionul 202 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară (Intervenție la Dezastre).

În cei 72 de ani de existență, Batalionul 202 Huși a participat cu succes la exerciții tactice, pe teritoriul național sau în străinătate, la misiuni de sprijin sau umanitare, de limitare și înlăturare a dezastrelor naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *